nieuws

Te weinig stageplaatsen voor studenten Saxion: tekort aan verpleegkundigen loopt op

Saxion Hogescholen
Saxion Hogescholen
Saxion Hogescholen stelt een maximum in voor het aantal leerlingen dat zich in mag schrijven voor de opleiding Verpleegkunde. De boosdoener is een tekort aan stageplaatsen. Dat resulteert in nog minder afgestudeerde verpleegkundigen, terwijl er in heel Nederland al een tekort van zo'n 350 is. Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland erkent het probleem. "Wij krijgen bijna dagelijks klachten binnen van studenten."
De belangenorganisatie noemt als voorbeeld een klacht van een student die bij een ziekenhuis stage wilde lopen. "Die kon daar niet terecht en moest dus in een andere sector een stage zoeken. Als ze ooit bij een ziekenhuis wil werken, moet die zich extra inzetten om haar vakbekwaam te maken." Dat betekent dus hogere kosten voor het ziekenhuis.
Juist dat is het probleem: zorginstellingen hebben door de veranderingen in de zorg een kleiner budget. "Studenten komen van de drup in de regen terecht", aldus een woordvoerder van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

"Te weinig geld voor zorg"

Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn denkt ook dat het tekort aan geld een reden is voor te weinig stageplaatsen: "De vraag en aanbod van banen verandert de hele tijd. Als het ministerie ineens besluit om met meer geld over de brug te komen, komen er ook meer vacatures."
Door minder geld, is er ook minder personeel dat stagiairs kan begeleiden. "Dat zie je vooral in de thuiszorg waar hetzelfde werk gedaan moet worden met minder zorgverleners", aldus een woordvoerder van Saxion Hogescholen.

Oplossingen

Jan Wiggers van de werkgeversvereniging zegt zoveel mogelijk aan het probleem te doen. "Het is niet desastreus, maar we zitten er wel bovenop. Een aantal jaren geleden begonnen we al met een project voor innovatieve stages. Dat leverde veel stageplaatsen op."
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland vindt het probleem wel 'hardnekkig'. "Er is een groot aantal studenten dat ons niet weet te vinden of geen klacht indient. Uiteindelijk is dit probleem dus alleen maar groter."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.