Almelo krijgt minderheidscollege met vier wethouders

De meeste raadsleden van de 15 fracties in Almelo zijn voor de vorming van een minderheidscollegeĀ met vier wethouders. Almelo verkeert sinds vorige maand in een bestuurlijke crisis nadat twee van de vijf wethouders opstapten en collegepartij D66 zich opsplitste.

Het merendeel van de 35 raadsleden sprak zich dinsdagavond tijdens een urenlange vergadering uit voor een minderheidscollege. Een zaken- of meerderheidscollege haalde het niet. De huidige coalitiepartijen CDA, PvdA en SP hebben samen 13 zetels maar met steun van één of meerdere partijen kan een minderheidscoalitie worden gevormd van 15 zetels. De ChristenUnie en ook oud-collegepartij D66 hebben al laten doorschemeren dat ze wel willen meebesturen. 

Over het aantal wethouders is een overgrote meerderheid in de raad het eens, dat worden er vier in plaats van vijf. Tot vrijdag kunnen partijen kenbaar maken of ze zitting willen nemen in het nieuwe college dat voor het kerstreces gerealiseerd moet zijn. Marcel Zielman (CDA) heeft namens de grootste coalitiepartij de regie in handen.

Crisis

De bestuurscrisis ontstond vorige maand toen wethouder Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66) opstapten. Van Marle had belangrijke informatie verzuimd te versturen naar de raad en Bruggink verloor het vertrouwen nadat zijn eigen fractie het vertrouwen opzegde in het college en tegen de begroting stemde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren