Enschede wil garant staan voor 32 miljoen euro om FC Twente te redden

De gemeente Enschede schiet FC Twente te hulp. Het college van burgemeester en wethouders wil een garantstelling van maximaal 32 miljoen euro verstrekken aan de club.Â

Volgens het gemeentebestuur is dat van levensbelang. Zonder die garantstelling zou de KNVB de licentie van Twente intrekken en dan gaat de club failliet, beargumenteert de gemeente.

Een faillissement zou ook voor Enschede een financiële strop zijn: de gemeente heeft de club 17 miljoen euro geleend en zou dat geld dan niet meer terugzien. 

Risico's tegen elkaar afwegen

De nieuwe garantstelling van 32 miljoen komt in de plaats van de uitstaande lening van 17 miljoen. In het voorstel aan de gemeenteraad staat: "Het gaat om het afwegen van de kans op het inroepen van de garantstelling tegenover de vermoedelijke oninbaarheid van de bestaande lening".

Volgens het gemeentebestuur is er een 90 procent kans dat Enschede de 17 miljoen niet meer terugziet als er niet wordt ingegrepen, tegenover een kans van 10 procent dat er een beroep wordt gedaan op de garantstelling van 32 miljoen euro. 

Strenge voorwaarden

Aan de garantstelling zitten strenge voorwaarden, stelt het gemeentebestuur. Zo zal de club niet meer eigenaar zijn van het stadion. Volgende week zal de gemeenteraad zich buigen over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. 

Deel dit artikel:

Reageren