Nieuws

Burgemeester prijst daadkracht en initiatieven bij jubilerende Deventer poptempel Burgerweeshuis

The Grand East opende het jubileumjaar van Burgerweeshuis Deventer
The Grand East opende het jubileumjaar van Burgerweeshuis Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
Ooit stond er het Bagijnenklooster, zo'n duizend jaar geleden. Daarna werd het een weeshuis, vervolgens een kraakpand in desolate staat en nu al weer vier decennia een poppodium. Bij het Burgerweeshuis in Deventer gaat een jaar lang het dak eraf vanwege het 40-jarig jubileum.
40 jaar Burgerweeshuis in beeld; van jongerencentrum in kraakpand naar poptempel
Dat gebeurt in roerige tijden, want de toekomst van het Burger is onzeker. De gemeenteraad wil het poppodium samenbrengen met de Deventer Schouwburg, het Burgerweeshuis is fel tegen. Maar dat mag de jubileumpret niet drukken, vanaf deze week wordt er uitgebreid feest gevierd in het kader van het jubileumjaar.

Het Burger kan tegen een stootje

Want het Burger kan tegen een stootje heeft de geschiedenis bewezen. Eerder werd vanuit een losgeslagen bende (halverwege de jaren '90) - waar drugs en geweld gemeengoed waren - een poptempel met landelijke allure gecreëerd. "Het komt wel goed met het Burgerweeshuis", zegt burgemeester Ron König vastberaden. "Daar heb ik veel vertrouwen in en dat geldt ook voor de Deventer gemeenteraad."
König vervolgt: "Het Burgerweeshuis is een club die altijd doorgaat en naar nieuwe initiatieven zoekt en die bedenkt. Dat zagen we ook in de coronatijd en dat hebben ze hartstikke goed gedaan. Dus er is alle vertrouwen dat het goedkomt met het Burgerweeshuis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.