nieuws

Nog aantal hobbels te nemen voordat garantstelling FC Twente er door is

De gemeente Enschede moet voor 32 miljoen garant staan voor het noodlijdende FC Twente. Daarmee moet de club worden gered van de financiële ondergang. Opluchting bij fans en club, want de redding lijkt dus nabij. Of is dat te vroeg gejuicht? Er zijn namelijk nog wel een aantal hobbels te nemen voordat het plan kan worden uitgevoerd.
De eerste hobbel is de gemeenteraad. Die stemt op 14 december over het voorstel. De kans dat de raad in meerderheid met het plan in zal stemmen is natuurlijk aanwezig, maar zolang de stemming nog niet is geweest is het plan nog niet aangenomen.
Wethouder Eelco Eerenberg zegt de hele ingreep liever anders had gezien. "Als we die lening van 17 miljoen euro niet gehad hadden, dan waren we een stuk minder enthousiast geweest om deze garantstelling te doen. We doen dit om ons eerder geïnvesteerde geld terug te krijgen. Uiteindelijk zullen we ons als gemeente volledig uit FC Twente terugtrekken." 

Europese Commissie

Een belangrijke vraag is of er met het plan sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Een gemeente die een stichting, vereniging of club een garantstelling doet, doet daarmee al snel staatssteun weet economisch verslaggever Hans Bellert. Het plan moet dus voorzichtig "landen", zodat de Europese Commissie akkoord gaat met het plan. Deskundigen vragen zich nu af, of dat wel goed komt.
De gemeente gaat het plan namelijk niet vooraf voorleggen aan de Europese Commissie, omdat dat te veel tijd kost. Die tijd is er simpelweg niet. De Europese Commissie is op haar beurt sowieso druk met voetbalclubs en mogelijke staatssteun. Zo liggen onder meer Real Madrid en PSV onder het vergrootglas.

Schuldeisers

Ook met de schuldeisers zijn afspraken gemaakt. Zij moeten een deel van de schulden kwijtschelden en de rest van het uitstaande geld op een later moment terugeisen van de voetbalclub. Veel schuldeisers, zoals oud-commissarissen die geld in FC Twente hebben gestoken, zullen daarmee instemmen. Maar het is wel afwachten of ze allemaal akkoord gaan. En als schuldeisers dat niet doen, is ook de vraag in hoeverre ze het huidige plan kunnen dwarsbomen. 
En dan is er nog de KNVB. Die moet ook oordelen over het plan om FC Twente financieel gezond te krijgen. Als de bond niet akkoord gaat, dan is redding verder weg dan het nu lijkt.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.