Nieuws

Isa Seker (20) preekt tijdens de ramadan in Deventer Centrum Moskee: "Ik wil mensen helpen"

Imam in opleiding Isa ?eker in de Deventer Centrum Moskee
Imam in opleiding Isa ?eker in de Deventer Centrum Moskee © RTV Oost / Bart Kieft
Dik dertig jaar geleden stond er nog een zwembad op de plek van de Deventer Centrum Moskee. De vader van Isa Seker haalde er zijn diploma. Nu is Isa (20) er assistent-imam en verzorgt hij de preek bij het eerste vrijdaggebed tijdens de ramadan. "Toen ik zeven was wist ik al dat ik imam wilde worden", zegt hij. "Als ik de mensen maar kan helpen."
De Centrum Moskee in Deventer zit deze vrijdag tijdens de ramadan bomvol. De schoenenkasten net buiten de gebedsruimte puilen uit. Op sokken lopen honderden gelovigen over het dikke tapijt naar hun eigen plekje voor gebed. Isa Seker spreekt ze toe vanaf het spreekgestoelte, honderden mannen luisteren vol toewijding.
Isa Seker zegt: "Toen ik zeven was kwam ik hier voor de eerste keer om les te volgen. Vanaf die dag was duidelijk dat ik hierin verder wilde gaan. Ik studeer nu theologie aan de universiteit van Istanbul. Ik ben nu een tijdje in Deventer en help de imam. Vandaag doe ik het gebed en de preek. Eigenlijk doen we alle rollen samen."

Geboren Deventenaar

De imam in opleiding is een geboren en getogen Deventenaar. Hij weet exact wat hem zo aanspreekt in een taak als imam: "Een imam is niet alleen belangrijk voor de islamitische gemeenschap omdat hij voorganger is in de moskee. Maar ook omdat alle problemen en belangrijke zaken worden gedeeld met de imam."
Isa Seker spreekt de volle gebedszaal toe in de Deventer Centrum Moskee.
Isa Seker spreekt de volle gebedszaal toe in de Deventer Centrum Moskee. © RTV Oost / Bart Kieft
Hij vervolgt: "Bij geboorte, huwelijk en uitvaart is de imam betrokken. Op die manier help je mensen op mooie en minder mooie momenten. Dat spreekt me heel erg aan."

Moslims en niet-moslims

De Turkse islamitische gemeenschap bestaat in Deventer uit ongeveer 7000 mensen. Maar in gebed tijdens de ramadan gaan de gedachten van deze islamitische groep veel verder dan dat alleen. "Het vrijdaggebed tijdens de ramadan is het ultieme moment om samen te bidden of te denken aan de mensen die het minder hebben. Denk aan de mensen in Gaza of Oeigoeren (minderheidsgroep in China, red.) We denken daarbij aan alle mensen in de wereld, moslims en niet-moslims", aldus Isa Seker.
In gebed in de Deventer Centrum Moskee
In gebed in de Deventer Centrum Moskee © RTV Oost / Bart Kieft
Juist bij het vrijdaggebed tijdens de ramadan is die insteek belangrijk, zegt de imam in opleiding. "Vrijdag is één van de momenten waarop onze smeekbedes extra worden verhoord en tijdens de ramadan is dat al helemaal zo", zegt hij daarover.
Zo wordt er bijvoorbeeld gebeden voor de slachtoffers van de aardbevingen vorig jaar in Turkije, Syrië en Marokko. En zo wordt er ook gebeden voor de mensen in Gaza, daar waar veel burgerslachtoffers vallen. "Dat zijn dingen die onze gemeenschap in Deventer heel erg hebben geraakt", zegt Isa Seker. "En nu is er door de ramadan weer een lichtpuntje, is er hoop. Laten we hopen dat het door gebeden een beetje beter zal gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.