nieuws

Per direct verbod op afschot van ganzen in en bij Natura 2000-gebieden

Ganzen
Ganzen
Het afschieten van ganzen in en rond de Natura 2000-gebieden in Overijssel is per direct verboden. Dat heeft de Raad van State besloten in een zaak tussen de Vogelbescherming en de provincie Overijssel.Â
De provincie laat ganzen schieten omdat boeren er veel last van hebben, de dieren veroorzaken veel schade aan gewassen. De Faunabeheereenheid heeft daarom van de provincie toestemming om grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen af te schieten.

Ook andere vogels verstoord

De Vogelbescherming is het er niet mee eens dat er ook geschoten wordt in de Overijsselse Natura 2000-gebieden.
Volgens de natuurorganisatie verstoort het schieten de leefomgeving van allerlei vogels in het gebied, terwijl de Natura 2000-gebieden juist zijn aangewezen om belangrijke natuurwaarden te beschermen. 

Provincie had moeten optreden

De Vogelbescherming vindt daarom dat de provincie eerst eventuele gevolgen van het afschieten had moeten onderzoeken. Daarnaast is er volgens de organisatie een aparte natuurvergunning nodig om te mogen schieten in de beschermde gebieden.
Omdat de Faunabeheereenheid die vergunning niet heeft, was de ganzenjacht eigenlijk illegaal en had de provincie dus moeten optreden. 

Ganzenjacht per direct stilgelegd

De provincie zei steeds dat die vergunning niet vereist is, maar moet daar nu op terugkomen. Volgens de Raad heeft het afschieten negatieve effecten op zwanen, watersnippen en kraanvogels in de natuurgebieden. De klacht van de Vogelbescherming is gegrond verklaard en de ganzenjacht in de Natura 2000-gebieden wordt stilgelegd.
Of het afschieten ook op langere termijn stilligt, is de vraag. De provincie kan daar voor kiezen, maar kan ook besluiten dat de benodigde vergunning in orde wordt gemaakt zodat het schieten weer opgepakt kan worden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.