nieuws

Opnieuw afvalberg ingezet bij ruzie tussen Staphorst en ondernemer

De ondernemer en de gemeente ruziën al langer
De ondernemer en de gemeente ruziën al langer
Ondernemer Albert Talen van Talen Recycling uit Staphorst heeft opnieuw een grote berg afval gestort op de weg voor zijn bedrijf, de Westerparallelweg. Het is de derde keer dit jaar dat hij dit doet. Talen en de gemeente Staphorst hebben al twee jaar een conflict.
De gemeente heeft de ondernemer laten weten dat hij de troep voor donderdagochtend 10.00 uur verwijderd moet hebben, anders doet de gemeente dat op zijn kosten. Talen zegt dat hij geen cent zal betalen. Het gaat om duizend ton rotzooi.

Grondruil

Talen en Staphorst steggelen al lange tijd. Oorzaak is een interpretatieverschil over afspraken die te maken hebben met een grondruil. Staphorst verbond begin vorig jaar de Burgemeester Janssenstraat en de Westerparallelweg. Op de plek waar de aansluiting kwam, bevond zich een deel van het bedrijf van Talen Recycling.
Via een grondruil kon Talen een perceel naast zijn bedrijf overnemen, zo sprak hij af met de gemeente die op haar beurt de grond kreeg voor de weg.

Talen: provincie zou papieren regelen

Volgens Talen is met Staphorst afgesproken dat de gemeente zou zorgen dat hij de benodigde provinciale vergunningen zou krijgen. Staphorst zou alle onderzoeken en het papierwerk regelen. Talen zou alleen de formele aanvraag bij de provincie hoeven te doen. Maar het loopt allemaal mis.
Volgens Talen deed Staphorst veel te weinig, waardoor hij zijn provinciale vergunningen nog altijd niet heeft. Het uitblijven van de juiste papieren kost hem naar eigen 15.000 euro aan schade per maand en ook ligt er voor 70.000 euro aan dwangsommen op de plank. Maar volgens Staphorst wordt er wel degelijk genoeg gedaan en is volgens afspraak gehandeld. 

Onafhankelijke partij bemiddelde

Een onafhankelijke jurist onderzocht wie er nu gelijk heeft. Die kwam gisteren met een bindende uitspraak waarin is vastgelegd wie nu welke vervolgstappen moet nemen om uit deze impasse te komen.
Voor beide partijen betekent het dat ze in beweging moeten komen. De taken zijn verdeeld en als ze allebei hun deel van de papierwinkel inleveren, moet de vergunning eindelijk toegekend kunnen worden. 

Talent spreekt van overwinning

Talen ziet het als een overwinning, hij concludeert dat Staphorst het grootste deel van de papierwinkel moet gaan regelen én hij mag groeien op het nieuwe perceel.
Wethouder Bert Krale van Staphorst zegt dat er geen sprake is van een winnaar of verliezer, maar geeft aan dat Staphorst alle gemaakte afspraken zal nakomen. 

Druk op de ketel

Waarom dan toch die grote berg afval storten vandaag? Talen is bang dat Staphorst blijft dralen. De afvalberg is om druk op de ketel te houden. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.