Nieuws

De speciale klik tussen Bergentheim en Ierland

De Ierse band komt speciaal overgevlogen om in Bergentheim St. Patricksday te vieren.
De Ierse band komt speciaal overgevlogen om in Bergentheim St. Patricksday te vieren. © Eigen foto
Het is een opmerkelijke link. Die tussen Bergentheim en Ierland. Want wat hebben 'Banthum' - dorp aan het kanaal Almelo-De Haandrik - en Eire eigenlijk met elkaar gemeen? Komende zaterdag staat Bergentheim weer in het teken van St. Patricksday, de nationale Ierse feestdag.
Burkentheim noemen de Ieren het dorp. Want de Ieren en de Bergentheimers komen regelmatig bij elkaar over de vloer.
Ieder jaar reist er namelijk een groep Ierland-adepten vanuit de regio Bergentheim af naar het Groene Eiland om er vakantie te vieren. Zo ontstond gaandeweg het idee om regelmatig Ierse muzikanten naar Nederland te halen. En om de voor Ieren zo belangrijke St. Patricksday ook in Bergentheim op geheel eigen wijze te vieren.

Speciaal overgevlogen

Net als voorgaande jaren gebeurt dat ook nu bij Zaal Veenlust. Met onder meer Ierse whiskeys, Ierse Angus hamburgers en veel livemuziek. En net als voorgaande edities komt de Noord-Ierse party-folk formatie The Logues speciaal overgevlogen. Een band die in de regio Hardenberg intussen een grote schare fans heeft opgebouwd en die ooit zelfs een ode aan Bergentheim heeft gebracht.
In de eerste regel van het nummer ‘Yvonne John’ duikt namelijk Burkentheim op. En aangezien het nummer geregeld op de BBC wordt gedraaid, geniet Bergentheim dus intussen internationale bekendheid.

Iers-Achterhoeks

Het repertoire van the Logues bestaat uit Ierse meezingers afgewisseld met covers van onder anderen Bruce Springsteen, The Pogues en Van Morrisson. En de band heeft furore gemaakt met de eigen vertolkingen van enkele klassiekers van Normaal. Waarbij de zanger ze in fonetisch Iers-Achterhoeks ten gehore brengt.
Verder zijn er die avond optredens van de lokale muziekheld Nick Arends en de Kloosterhaarse rock and roll coverband Spare Jerry’s.
Het evenement begint om 20.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.