nieuws

Staphorst schort het opruimen van het afval aan de Westerparallelweg op

De gemeente Staphorst heeft besloten de ontruiming van de Westerparallelweg vooralsnog op te schorten. "Wij vinden het belangrijk dat eerst de aanvoer van afval stopt, anders is het voor ons dweilen met de kraan open", aldus wethouder Krale.
Op de Westerparallelweg ligt momenteel ongeveer duizend ton afval. Dat is er neergegooid door Talen Recycling. De gemeente heeft Talen gesommeerd om voor vanochtend 10.00 uur de weg vrij te maken. Dat is niet gebeurd. De gemeente heeft besloten nu niet direct zelf te gaan opruimen.
Wethouder Krale: "De kosten die gemoeid zijn met het uitvoeren van de opruimactie bedragen tienduizenden euro’s, waarbij de kans bestaat dat deze kosten niet succesvol te verhalen zijn op Talen Recycling. Gevolg hiervan is dat de kosten voor rekening komen van de Staphorster samenleving. Dit vinden wij tegenover onze inwoners onredelijk. Daarnaast biedt het geen oplossing voor het probleem zolang de aanvoer doorgaat."

Veel meer afval dan toegestaan
Talen Recycling valt onder provinciaal toezicht. De provincie moet dus toezicht houden op de hoeveelheid afval dat op het perceel ligt. Controleurs van de provincie hebben meermaals geconstateerd dat er veel meer afval op het perceel ligt dan de 200 ton restafval die hij volgens de vergunning mag hebben.
Eerder deze week constateerde de provincie dat de hoeveelheid restafval op de inrichting is gegroeid tot meer dan 700 ton. Dat is 3,5 keer zo veel als toegestaan. De laatste dagen is er alleen maar meer afval aangevoerd. Volgens Staphorst is de provincie de enige die de aanvoer van afval kan stoppen.
Wethouder Krale: "Er is intensief contact geweest tussen de gemeente en de provincie. De handhavingsprocedure bij de provincie loopt al sinds begin 2014. De provincie heeft nog niet het besluit genomen om de inrichting te sluiten of de vergunning in te trekken."

Grondruil
Talen Recycling had voorheen een perceel van ongeveer 6.000 vierkante meter. Voor het doortrekken van de Westerparallelweg heeft de eigenaar van het bedrijf in april 2014 765 vierkante meter grond ingeleverd. Daar heeft hij 2.005 vierkante meter grond voor terug gekregen.
Talen heeft er toen voor gekozen tijdelijk zijn bedrijf te runnen op een iets kleiner terrein, in ruil voor het verkrijgen van een groter terrein. Tussen de heer Talen en de gemeente ontstond vervolgens discussie over inspanningen die nodig zijn voor de vergunningen van het nieuwe terrein. De afspraken die waren gemaakt werden door beide partijen anders geïnterpreteerd.
Een onafhankelijke jurist heeft daar op 30 november een bindend advies over uitgebracht. Hij heeft geconstateerd dat de gemeente verantwoordelijk is voor het onderdeel milieu uit de vergunning. Talen is verantwoordelijk voor het gehele onderdeel bouw uit de vergunning en voor de kosten van aansluiting op het riool.

Afspraak met provincie
Wethouder Krale: "Op vrijdag 4 december hebben we als gemeente al een afspraak met de provincie om te kijken of we wel of niet aan onze verplichtingen hebben voldaan om het onderdeel milieu te regelen voor de vergunning. Ontbreekt daar nog iets aan, dan zullen wij dit alsnog regelen. Het is aan de heer Talen om het onderdeel bouw voor zijn vergunning te regelen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.