Nieuws

'Boerenjongen' Celesto (18) uit Deventer nu moslim: "Vijf keer per dag bidden is een cadeautje"

Celesto de Groot is een half jaar geleden bekeerd tot de islam en beleeft nu zijn eerste ramadan
Celesto de Groot is een half jaar geleden bekeerd tot de islam en beleeft nu zijn eerste ramadan © RTV Oost / Bart Kieft
Hij noemt zichzelf een blanke boerenjongen, die nu zijn eerste ramadan als moslim beleeft. Zijn nieuwe geloof brengt hem dichter bij zijn hart, vertelt Celesto de Groot uit Deventer. Na een lange spirituele zoektocht is hij terechtgekomen bij de islam. "De regels sluiten aan bij hoe ik al leefde", zegt hij. "Vijf keer per dag bidden zie ik als een cadeautje."
Boeddhisme, hindoeïsme en nog een aantal andere religies. Celesto de Groot verdiepte zich erin, maar bleef uiteindelijk bij de islam hangen nadat hij de koran had uitgelezen.
'Boerenjongen' Celesto de Groot uit Deventer is bekeerd tot de islam en beleeft zijn eerste ramadan
"Ik heb er heel diep over nagedacht voor ik me een half jaar geleden liet bekeren. Maar ik merk dat een soort striktheid in de islam me heel veel rust geeft. De regels sluiten heel erg aan bij hoe ik al leefde. Vijf keer per dag bidden zie ik niet als een regel, maar als cadeautje van Allah. Bij andere religies zie je die striktheid minder, waardoor je veel stromingen krijgt en het uiteindelijk een beetje uit elkaar valt. Het christendom ervaar ik zo."

Knuffels in moskee

In de Centrum Moskee in Deventer zijn het overwegend Turkse islamitische mannen die komen bidden. Vooral ook tijdens deze ramadan voor het vrijdaggebed. Celesto de Groot beweegt zich volledig op z'n gemak in dit voor hem vrij nieuwe gezelschap. In de wasruimte voorafgaande het gebed bijvoorbeeld, maar ook op weg naar zijn gebedsplek vooraan in de grote gebedsruimte.
Celesto de Groot zonder kufi, traditioneel hoofddeksel
Celesto de Groot zonder kufi, traditioneel hoofddeksel © RTV Oost / Bart Kieft
Hij zegt: "Als je hier in de moskee zegt dat je bekeerd bent, komen ze je allemaal een knuffel geven. Dat is leuk. Ik heb het ook aan mijn ouders verteld natuurlijk. Laten we maar zeggen dat zij al een beetje gewend waren aan mijn 'gekkigheid'. Ik was al wat zweverig, veel bezig met spiritualiteit. Dit kwam niet ineens uit de lucht vallen."

Niet gek in deze tijd

Maar over het algemeen merk ik dat ik veel positieve reacties krijg. Geen negatieve. Dat komt ook door de mensen die ik direct om mij heen heb. En ook omdat het in deze tijd helemaal zo gek niet meer is voor blanke boerenjongens zoals ik om je te bekeren", zegt hij lachend.
Wat zijn bekering tot de islam hem moet brengen voor de toekomst? "Ik denk niet zozeer dat het iets moet brengen, ik denk meer zelf iets te geven", zegt Celesto de Groot. "En daarbij houd ik me aan de richtlijnen. Is het een gids, een levenswijze die ik geloof. Met 1 onveranderd boek als basis, waar je alles uit kunt halen. En het komt altijd neer op goed zijn."

Vasten in ramadantijd

HIj vervolgt: "Ik merk dat ik daardoor dichter bij mijn hart kom. Het maakt niet uit wat je voelt, of wat er aan de hand is: altijd vasthouden aan je gebeden. Het laat ook zien waarom de islam zo groeit. Als je vijf keer per dag bidt, kan het niet anders dan je leven transformeren. Zeker in deze tijd van vasten in de ramadantijd. Ik merk dat de antenne nu meer open staat om God te ervaren, in plaats van dat je alleen maar gelooft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.