Nieuws

Operazanger Bastiaan Everink wordt traumatherapeut: "Oude maatjes bij de mariniers helpen"

Bastiaan Everink vlak voor zijn laatste optreden: Creon in de opera Oedipus Rex/Antigone
Bastiaan Everink vlak voor zijn laatste optreden: Creon in de opera Oedipus Rex/Antigone © RTV Oost / Bart Kieft
Hij was een ster in Mexico-Stad en in Bogota. En ook een hele grote meneer bij de Deutsche Oper in Berlijn. Bastiaan Everink (54) uit Lonneker maakte op talloze plekken ter wereld furore als operazanger. Maar nu stopt hij, na een glansrijke carrière. De bariton en ex-militair wordt namelijk traumatherapeut. "Ik volg mijn hart en ga mijn oude maatjes bij de mariniers helpen."
Een afscheid dat emoties oproept. Want behalve dat er een prachtige nieuwe uitdaging lonkt, zijn er rijke herinneringen en is er volop weemoed over de afgelopen 25 jaar. Dat voelt de geboren Tukker nadrukkelijk in de week van zijn allerlaatste optreden: Creon in de opera Oedipus Rex/Antigone, in de Stopera in Amsterdam.
Bastiaan Everink: eerst marinier, daarna operazanger, nu traumatherapeut
"Ik heb er lang over nagedacht", zegt Everink. "Want ik zong in een mooie baritonrol, in zo'n mooi huis in Amsterdam. De Nationale Opera, dit jaar uitgeroepen tot het beste operahuis ter wereld. Maar ik dacht: ik doe het nu na 25 jaar. Het is mooi geweest, ik geef er een klap op."

Verbinding met mariniers

In de jaren voordat hij uitgroeide tot professioneel operazanger, werd Everink als jonge militair uitgezonden naar Irak. Hij was actief in de eerste Golfoorlog (1990-1991). Daarna werd zijn leven een kwart eeuw lang gevuld met zangsuccessen. "Maar ik heb altijd verbinding gehouden met de mariniers waarmee ik destijds in Irak zat. En veel jongens hebben toch problemen met de dingen die ze hebben meegemaakt in die oorlog. Sommigen hebben PTSS, een posttraumatisch stresssyndroom."
Tien jaar geleden dook Everink tussen zijn activiteiten als operazanger door de boeken in. Kennis vergaren over die trauma's. Hoe kon hij helpen? Drie jaar geleden studeerde hij af als toegepaste eco-psycholoog en is hij ook echt collega's van vroeger gaan behandelen. "Ik heb het de laatste jaren steeds parallel met zingen gedaan, maar het gaf mij zoveel zingeving dat ik dacht: ik sla opnieuw een andere weg in en volg mijn hart."
Bastiaan Everink als marinier
Bastiaan Everink als marinier © Bastiaan Everink
Van marinier, naar bariton, naar traumatherapeut. Voor een buitenstaander liggen die werelden ver uit elkaar. Maar niet voor Bastiaan. "De belangrijkste opera die ik gezongen heb is Nabucco, over de grote dictator en generaal van Babylon, het huidige Irak. Ik was er dus als militair en zong er over in de voetstappen van een historische figuur."
En juist toen hij in het Zuid-Italiaanse Lecce zijn officiële debuut als Nabucco zou maken, kreeg hij bericht van zijn maatje van bij de mariniers, die opnieuw was opgenomen in een kliniek. Getraumatiseerd en zwaar aan de medicijnen. "Die werelden liggen voor mij dus heel dicht bij elkaar."

Twentse wortels gekoesterd

Hij stopt nu dus volledig als baritonzanger. Een emotioneel besluit, dat de laatste week voor veel flashbacks zorgde. Van opera's over de hele wereld. Herinneringen aan de euforie rond zijn optredens in Mexico-Stad bijvoorbeeld, waar hij in De Vliegende Hollander glorieerde. "Om daar te zingen was toch wel het mooiste", glundert Everink.
"In Latijns-Amerika houden de mensen heel erg van mijn stem; hard en met passie. Op een gegeven moment stopte het orkest zelfs met spelen om te stampen, te klappen en te joelen. Net als het publiek. Daar heb ik zulke warme herinneringen aan."
Bastiaan Everink in actie tijdens de Vliegende Hollander
Bastiaan Everink in actie tijdens de Vliegende Hollander © Bastiaan Everink
Waar Everink ook ging en hoeveel succes hij ook had, hij heeft zijn Twentse wortels altijd gekoesterd. Hij is er geboren en getogen en genoot er zijn opleiding aan het Twents Conservatorium. "In Twente ben ik geworden wie ik ben. Mijn familie woont daar, al mijn vrienden wonen daar, ik kom er nog heel erg vaak", zegt hij. "Ik ben echt een trotse Twentenaar en de Twentse nuchterheid heeft me in mijn carrière als operazanger erg geholpen. Voeten in de klei."

Onveilig gevoel

Behalve zijn nuchterheid hielpen ook zijn skills als getrainde marinier hem tijdens zijn loopbaan als operazanger. "Want ondanks dat het de voorbije 25 jaar fantastisch was, was het ook zwaar. Ik heb er heel veel voor moeten laten en vooral de eerste jaren was het hard werken. Daarnaast heb ik in de operawereld altijd het gevoel gehad dat ik onveilig was, terwijl ik me bij de mariniers altijd heel veilig voelde."
Inzingen in de kleedkamer, vlak voor zijn laatste optreden
Inzingen in de kleedkamer, vlak voor zijn laatste optreden © RTV Oost / Bart Kieft
Want altijd lag binnen zijn bestaan als bariton de onzekerheid op de loer. Was hij nog wel goed genoeg? Of zou iemand anders zijn rol krijgen? Onder meer bij de Deutsche Oper in Berlijn voelde hij dat ongemak. "Als het bij de mariniers een dag niet goed ging, hielpen je collega's je. Werd je rugzak gedragen, tilden ze je weer even op. Maar binnen de operawereld heb ik me altijd alleen gevoeld. Niet zozeer de collega's, maar wel de hele entourage eromheen. Het is niet gemakkelijk om daarin overeind te blijven."
De eco-boerderij in de Franse Ardeche waar Bastiaan Everink ook therapeutische sessies verzorgt.
De eco-boerderij in de Franse Ardeche waar Bastiaan Everink ook therapeutische sessies verzorgt. © RTV Oost / Bart Kieft
In die context is de switch naar traumatherapeut te omschrijven als veilig thuiskomen. In een rol die nauw verbonden is met de wereld van de militairen, met Defensie. "Ik houd praktijk aan huis in Amsterdam, maar kom in verschillende kazernes en kom ook veel bij het veteraneninstituut", zegt Everink. "Ik geef ook advies aan Defensie, zit in verschillende commissies en adviesorganen."
Waarbij zijn eco-boerderij in de Franse Ardeche niet onvermeld mag blijven, want ook daar vinden af en toe therapeutische sessies plaats. Op een plek waar duurzaamheid de boventoon voert. "Ik zie dat ook als een levensproject."

Zingen onder de douche?

Zingen op een professioneel podium zal hij in ieder geval niet meer doen. Hooguit nog onder de douche, zoals het ooit begon. Maar toch zal Bastiaan de lijnen met de operawereld niet helemaal doorsnijden. "Ik blijf ermee verbonden, als artistiek adviseur in allerlei commissies en theater- en operagezelschappen. En ik zou het heel erg leuk vinden om af en toe jonge zangers een laatste zetje te geven naar een professionele carrière. Dus niet echt een hele radicale breuk, maar ik stop wel echt met zingen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.