Nieuws

Website provincie Overijssel doelwit van ddos-aanval

De site van de provincie Overijssel was vandaag het doelwit van een ddos-aanval (foto ter illustratie).
De site van de provincie Overijssel was vandaag het doelwit van een ddos-aanval (foto ter illustratie). © ANP
Door een ddos-aanval was de website van de provincie Overijssel een vandaag deel van de dag minder goed bereikbaar. Dat heeft een woordvoerder van de provincie bevestigd. De overlast van de aanval bleef bij de site van de provincie Overijssel beperkt, de site van de provincies Noord-Holland, Groningen en Noord-Brabant lagen er helemaal uit. Alle problemen zouden nu voorbij moeten zijn.
De woordvoerder van de provincie kon niets zeggen over wie er achter de aanval zat. Voor zover bekend heeft de persoon of personen achter de aanval geen toegang gehad tot de systemen van de provincie.
Het zou kunnen dat de aanvallen het werk zijn van pro-Russische hackers, die systematisch Europese overheidssites aanvallen als onderdeel van hybride oorlogsvoering. In Nederland werden eerder de sites van onder meer de rechtspraak, de Eerste Kamer, de Kamer van Koophandel, de Bank Nederlandse Gemeenten, OV-NL, Maastricht Aachen Airport en meerdere havens bestookt.
Wat is een ddos-aanval?
Bij een ddos-aanval wordt zoveel verkeer gestuurd naar een server dat die de toestroom niet aankan. Dat gaat meestal via gekaapte apparaten. De server bezwijkt onder de druk, waardoor de website van een bedrijf of instelling waarop de aanval is gericht onbereikbaar wordt. Zulke aanvallen zijn vrij eenvoudig uit te voeren, en online kunnen ze ook worden besteld, het vergt niet veel kennis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.