Archeologen speuren in Rossum naar resten oudste burcht Nederland

Archeologen zijn op het terrein van de zogenoemde Hunenborg bij Rossum bezig met onderzoek. Met een grondradar brengen ze de bodem van het gebied in kaart. Het kan leiden tot nieuwe ontdekkingen rondom de mysterieuze burcht, die er zo'n duizend jaar geleden werd gebouwd.

Honderd jaar geleden werd er ook al eens onderzoek gedaan door een archeoloog. Maar toen stond archeologie nog in de kinderschoenen. Door het graven van sleuven werd toen duidelijk dat er een houten palissade moet hebben gestaan en een stenen gebouw. De karakteristieke vorm van het vestingwerk is goed te herkennen in het landschap. Er ligt rondom een open gebied een wal. Daaromheen ligt dan weer een slotgracht. "Het is mogelijk het oudste vestingwerk van Nederland dat we hebben gevonden", zegt archeologe Spiekhout. "Het is heel spannend wat we allemaal boven water kunnen krijgen."

Weten wat er écht is gebeurd

Er is geen documentatie over het vestingwerk behouden gebleven. "De verschriftelijking is pas later op gang gekomen." Wel zijn er veel mythen en sagen rondom de Hunenborg. "Maar nu willen we te weten komen wat er écht is gebeurd. "Met behulp van het radaronderzoek kan er een plattegrond van de vesting worden gemaakt. Naar aanleiding daarvan wordt bekeken of het nodig is om ook nog graafwerk te doen. "Maar dat kan niet zomaar, want het gebied is een monument. We willen waarschijnlijk dezelfde sleuven gebruiken als honderd jaar geleden." Tweede helft volgend jaar moet er dan meer duidelijk zijn over de geschiedenis van de Hunenborg.

Meer over dit onderwerp:
hunenborg middeleeuwen Rossum Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren