Nieuws

"Verander de N35 direct in een snelweg": Overijssel wil N35 meteen groots aanpakken

De wens voor verdubbeling van het aantal rijstroken komt weer prominent naar voren
De wens voor verdubbeling van het aantal rijstroken komt weer prominent naar voren © ANP / Vincent Jannink
Als we de N35 toch onder handen gaan nemen, doe het dan maar direct goed. Dat is kort gezegd de wens van een meerderheid van de provinciale politieke partijen, die richting Den Haag wordt uitgesproken. Dus niet enkel kruisingen aanpakken en een rondweg rond Mariënheem, maar van de N35 direct een vierbaans (2x2) snelweg maken tussen Zwolle en Nijverdal. "We hebben nu een kans."
Twee keer honderd miljoen euro zit er momenteel in de pot: vanuit het Rijk, en van Overijssel zelf. Met dat geld moeten kruisingen tussen Wijthmen en Raalte aangepakt worden via bijvoorbeeld de aanleg van viaducten, waardoor het aantal verkeerslichten afneemt en de doorstroming verbetert. En rondom Mariënheem moet een rondweg komen, zodat verkeer het dorp niet meer doorkruist.
Maar in dat scenario blijft dat deel van de N35 tweebaans (1x1), terwijl in Overijssel al jarenlang de wens bestaat om de verbinding tussen Zwolle en Enschede te veranderen in een volledige vierbaansweg. En dus neemt de SGP het initiatief om te zeggen: als de weg toch aangepakt wordt, kunnen we het dan niet direct goed doen?

'Goedkoper'

"Uiteindelijk moet de N35 vierbaans worden", zegt Statenlid Lubbert Talen. "Dan kun je je afvragen: als we nu de weg en de kruisingen aanpakken, is het dan niet handiger om direct te kijken of een verbreding naar vier banen mogelijk is? Wij hebben het bij experts nagevraagd, en het is niet twee keer zo duur. Natuurlijk wel duurder dan het huidige voorstel, maar het is absoluut goedkoper dan eerst deze aanpak van kruisingen en de rondweg, en over een paar jaar alsnog de verbreding naar 2x2. Doe het dan direct."
SGP-Statenlid Lubbert Talen pleit voor een vierbaans N35 zoals bij Wijthmen
SGP-Statenlid Lubbert Talen pleit voor een vierbaans N35 zoals bij Wijthmen © SGP Overijssel
Andere voordelen die de partij ziet: minder vaak verkeershinder door wegwerkzaamheden en niet twee keer een traject met inspraak en onrust bij betrokkenen. En natuurlijk de voordelen van meer rijstroken: minder vaak totale opstoppingen, vrachtverkeer bepaalt het tempo niet langer en dus verbetert de verbinding tussen Zwolle en Enschede. Dat brengt weer allerlei economische voordelen met zich mee.

Voorstel ligt op tafel

Dat de oproep op dit moment komt, is niet toevallig. Momenteel ligt er een voorstel op tafel vanuit het ministerie, waarin verschillende scenario's voor de aanpak van de N35 zijn beschreven die de komende periode onderzocht gaan worden. Overijssel kan daar ergens in de komende drie weken nog op reageren via een zienswijze. En dat is precies wat de SGP graag wil, dat Gedeputeerde Staten een zienswijze indienen. Want tussen de scenario's ontbreekt de variant waarbij de N35 direct 2x2-baans wordt.
"Pak ook dat mee in het onderzoek. Dan kun je op basis van alle varianten uiteindelijk een goede, degelijk onderbouwde beslissing nemen", zegt Talen. "Anders blijft het gissen."
Als je dit niet onderzoekt, gooi je straks geld weg
Lubbert Talen, SGP
Is het niet risicovol? Net nu het geld voor de N35 eindelijk weer op tafel ligt, direct vragen om meer? De hele hand willen pakken als je een vinger krijgt? Talen: "Ik denk dat we al vier vingers krijgen, en we vragen om de vijfde erbij. De onderzoeksplannen zijn al heel goed, maar pak dat laatste stukje erbij. Anders pak je de weg straks aan, leg je viaducten neer, en blijkt over een paar jaar misschien dat ze niet geschikt zijn voor 2x2-baans. Dan gooi je nu geld weg."

Brede steun

Het voorstel van de SGP krijgt al steun van de BBB, CDA, VVD, PVV en JA21. Daarmee is een meerderheid morgen tijdens de vergadering van Provinciale Staten gegarandeerd. Aan gedeputeerde Martijn Dadema is de opdracht dan ook duidelijk: hij moet in Den Haag proberen voor elkaar te krijgen dat de optie van een vierbaansweg direct wordt meegenomen in het komende onderzoek.
SGP'er Talen: "Dan kan de Tweede Kamer echt laten zien dat de regio weer op het netvlies staat. Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer is dat volgens mij wel zo, er zitten ook oud-Statenleden uit onze provincie in de Kamer nu. Hopelijk gaan we dat hierbij ook merken. We hebben nu een kans om het meteen grootschalig aan te pakken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.