Nieuws

"Het wordt een fantastisch spektakel"; Sail Kampen staat op het punt van beginnen

Historische schepen klaar voor deelname aan Sail Kampen
Historische schepen klaar voor deelname aan Sail Kampen © Marielle Beumer
"We zijn twee jaar bezig om het te organiseren, de laatste dagen vooral heel druk met alles opbouwen. Het wordt echt een fantastisch spektakel dit weekend." Frans van der Kolk, voorzitter van Sail Kampen, staat te trappelen voor de start van de zevende editie van het nautische evenement. Hanzestad Kampen staat de komende dagen helemaal in het teken van Sail Kampen. Aan het eind van de middag wordt met de vlootschouw het startschot gegeven.
Het is al weer even geleden sinds de vorige editie. In 2018 werd Sail Kampen voor het laatst georganiseerd. Waar er normaal twee tot vier jaar tussen de edities zat, heeft het nu dus zes jaar geduurd. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de coronapandemie die veel evenementen dwars heeft gezeten. En omdat het organiseren van Sail Kampen tijd nodig heeft, kwam vorig jaar nog te vroeg.
Maar dat ligt allemaal in het verleden, nu is het - eindelijk, zullen heel veel mensen zeggen - tijd voor de zevende editie van Sail Kampen. "Het meeste zin heb ik erin dat Kampen gaat bruisen, dat de Kampenaren genieten van hun eigen stad en dat we de stad openstellen voor alle bezoekers buiten Kampen", zegt Frans.

Start vaarseizoen

De vorige editie trok een recordaantal bezoekers naar de stad: zo'n 250.000 mensen dompelden zich onder in de schepen, de optredens en de activiteiten. Met elke editie groeit ook het aantal mensen dat naar Kampen komt. Tijdens de eerste editie in 2002 waren dat er nog 100.000, dat waren er twee jaar later al 180.000 en de twee edities daarna 200.000. In 2014 kwamen 230.000 mensen naar Sail Kampen.
"Sail Kampen is eigenlijk de start van het vaarseizoen", aldus de voorzitter. "Waarbij alle schepen zich presenteren, met name de Bruine Vloot en de VOC-schepen die er zijn. Er komen iets meer dan honderd schepen en we combineren het met muziek en entertainment in de hele stad." Er zijn zeemanskoren, er kan meegevaren worden op schepen en er zijn veel optredens op de verschillende podia.
Moderne schepen zijn niet te zien dit weekend. "Boten van nu zijn replica's die gebouwd zijn om te laten zien hoe het vroeger was. We hebben geen moderne schepen, het gaat echt om de historie van het nautische Kampen. Het was in de dertiende eeuw een van de belangrijkste steden in Noordwest-Europa." Met de oude schepen en replica's, zoals de Kamper Kogge, is die historie weer een beetje tastbaar voor de bezoekers.
Vrijdag staat vooral in het teken van de vlootschouw, waarbij de schepen in optocht langs de toeschouwers op de kade varen. Zaterdag, zondag en maandag zijn er op de IJsselkade, Burgwal en de Oudestraat optredens van zeemanskoren, is er theater, een nautische markt en activiteiten voor kinderen. Maandag wordt het evenement afgesloten met een muzikaal spektakel en een vuurwerkshow.
Maandag 1 april zendt TV Oost om 18:30 uur een special over Sail Kampen uit. De special wordt twee uur later herhaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.