Nieuws

We kennen de paasbrunch, chocolade-eitjes en paasvuren, maar wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Pasen
Pasen © iStock / Getty Images
Een lang weekend staat voor de deur. De chocolade-eitjes en -hazen liggen al weken, zelfs al maanden in de winkel. Lekkere ontbijtjes op het programma, of brunches als je van uitslapen houdt. Een paar dagen op de camping, voor de meesten de start van het kampeerseizoen. En natuurlijk de paasvuren die worden aangestoken. Kortom: het paasweekend komt eraan. Maar naast al die gezelligheid, weet jij nog hoe het ook alweer zat met Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag?
Zoals met de meeste feestdagen, is ook Pasen van oorsprong een religieuze feestdag. Vaak staan we daar amper bij stil, want de betekenis en belevenis van religie neemt in onze maatschappij steeds verder af. En dat terwijl een feest als Pasen in onder meer het Christendom een heel belangrijke betekenis heeft. Het draait deze week - ook wel de Goede Week of Stille Week genoemd - allemaal om de kruisiging, het sterven en de opstanding van Jezus.

Palmpasen

Vandaag is het Witte Donderdag - daarover zo meer - maar we zitten al een paar dagen middenin de Paas-periode. Afgelopen zondag was het namelijk Palmpasen. Je kent het misschien wel van de optocht door de straten waarbij kinderen een stok in de vorm van een kruis meedragen, behangen met bijvoorbeeld een haan van brooddeeg, suikereieren, koekjes en andere etenswaar.
Jezus rijdt op z'n ezel Jeruzalem binnen, fresco gemaakt door Hippolyte Flandrin in 1844
Jezus rijdt op z'n ezel Jeruzalem binnen, fresco gemaakt door Hippolyte Flandrin in 1844 © iStock / Getty Images Plus
Op deze dag wordt herdacht dat Jezus op zijn ezel Jeruzalem binnentrok en werd toegejuicht door een enorme mensenmassa. Die mensen hadden palmtakken bij zich waarmee ze zwaaiden en de weg voor Jezus bedekten.

Witte Donderdag

Zoals gezegd, vandaag is het Witte Donderdag. Op die dag zat Jezus voor de laatste keer met zijn twaalf apostelen, zijn volgelingen, aan tafel. Dat kennen we als het Laatste Avondmaal. En het is de dag dat Judas Iskariot zijn leermeester, door hem een kus te geven, uitleverde aan de Romeinen. Jezus werd gearresteerd en meegenomen.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag kennen we vooral als een vrije dag. Maar deze dag is voor de Christenen veel meer dan dat. Het is de dag dat Jezus door Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder van Jeruzalem, wordt veroordeeld tot de dood. Eigenlijk wil Pilatus dat niet doen: hij ziet geen reden om Jezus te veroordelen.
Maar de inwoners van Jeruzalem eisen dat hij ter dood wordt gebracht. Jezus wordt gekruisigd op de heuvel Golgotha, samen met twee criminelen. Later op de dag sterft hij en 's avonds wordt hij begraven.

Stille Zaterdag

Over Stille zaterdag valt niet heel veel te zeggen. Het is de dag dat Jezus in het graf lag, een dag tussen dood en leven. Het wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat de kerkklokken op deze dag niet mogen luiden.

Paaszondag

Lekker ontbijtje, paasbrood erbij, eitjes gekookt, gezellig. Voor de meeste mensen is dit de start van de dag. Volgens de Bijbel had een aantal vrouwen een heel andere start van hun dag. Zij gaan naar het graf van Jezus toe om het lichaam te verzorgen. Maar als ze bij het graf aankomen, blijkt dat het lichaam er niet meer is. Volgens de engelen die er wel zijn is Jezus opgestaan uit de dood. Later die dag laat Jezus zich zien aan zijn volgelingen, die in eerste instantie niets geloven van wat de vrouwen hen vertellen.
Vrouwen komen aan bij een leeg graf: Jezus is herrezen uit de dood
Vrouwen komen aan bij een leeg graf: Jezus is herrezen uit de dood © iStock / Getty Images Plus

Paasmaandag

Tsja, dit is eigenlijk niet meer dan een extra vrije dag. Aan Paasmaandag of tweede paasdag zit geen religieus verhaal, net als bij tweede kerstdag en tweede pinkersterdag. De dag wordt ooit als vrije dag bestempeld zodat mensen nog een keer extra naar de kerk konden gaan.

Op weg naar Hemelvaart en Pinksteren

Als je het over Pasen hebt, dan moet je het eigenlijk ook over Hemelvaart en Pinksteren hebben. Die dagen zijn nog ver weg: Hemelvaart valt op donderdag 9 mei en Pinksteren op 19 en 20 mei. In het kort: op Hemelvaart staan we erbij stil dat Jezus - het woord zegt het al - opgevaren is naar de hemel, naar zijn vader. Op eerste pinksterdag werd volgens de Bijbel de heilige geest over de volgelingen van Jezus uitgestort. En tweede pinksterdag, da's weer een bonus-vrije-dag.
Eerder deze week was in ZieZoZondag deze column van Jan Riesewijk te horen, waarin hij meer vertelt over de betekenis van Pasen en de Goede Week:
Jan Riesewijk over Pasen en de Goede Week

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.