Nieuws

Weer streep door truckruns in Enschede en Almelo: "Het is een hard gelag"

Archief foto uit 2018 van de Twentse TruckRun in 2018
Archief foto uit 2018 van de Twentse TruckRun in 2018 © RTV Oost
De Hexelse Truck Tour in Almelo en de Truckrun Enschede gaan net als vorig jaar niet door. De organisatoren hadden goede hoop dat het na het afgelasten vorig jaar nu wel zou gaan lukken, maar ze komen van een koude kermis thuis. Ging het vorig jaar mis met de verzekering, dit keer lukt het niet om een vergunning van de gemeente te krijgen omdat begeleiders niet met een gordel om in de trucks kunnen zitten.
De twee evenementen die dit jaar op 20 april (Almelo) en 8 juni (Enschede) zouden plaatsvinden, worden doorgaans druk bezocht. Elk jaar gingen honderden trucks in colonnes de weg op met speciale passagiers: kinderen en volwassenen met een beperking. Ze genoten van het rijden in een grote vrachtwagen en de vele mensen langs de weg.

In bed

Jarenlang ging het goed. Bij de ritjes met de truckers nam een begeleider plaats op het bed achter in de truck. Die kon zich zo om de passagier bekommeren als er iets was. "Sommige mensen met een beperking kunnen bijvoorbeeld schrikken van het toeteren van de trucks. Dan is het fijn dat een chauffeur geconcentreerd kan blijven op het verkeer en de begeleider de passagier gerust kan stellen", zegt Marieke Marieke Pijffers van de Hexelse truck tour.
Maar de begeleider zit zonder gordel op een bed in de cabine. En dat mag niet. "Eerst was het de verzekeraar die daar moeilijk over deed. Daarom konden we vorig jaar geen tour organiseren. Maar een grote transportverzekering had dit jaar de polis aangepast. We dachten dat we weer konden rijden."

Verkeerskundige

De organisatoren van de Twentse trucktours hadden echter geen rekening gehouden met een verkeerskundige van de regionale politie. Die gaf de gemeentes een negatief advies voor de vergunning voor dergelijke evenementen als begeleiders op het bed zitten zonder gordel.
"In de vrachtwagen plaatsnemen zonder gordel, en niet op een deugdelijke zitplek is in strijd met de Wegenverkeerswet en dus niet toegestaan" legt een woordvoerder van de gemeente Enschede uit. "We kunnen alleen een vergunning geven als er maar twee personen in de vrachtwagen zitten."

Hard gelag

Alfred Smit van Tukker Truckers uit Enschede is medeorganisator van de Truckrun in Enschede en is teleurgesteld. “Het is een hard gelag. We zijn een jaar lang bezig geweest met het zoeken naar een verzekeraar. Dan heb je er een gevonden en dan gaat de gemeente dwarsliggen.”
Alleen op voorwaarden dat niemand meegenomen zou worden of dat er trucks gebruikt zouden worden die een speciale stoel en extra gordel hebben, wilde de gemeente wél meewerken. "Van zo’n driehonderd voertuigen hebben slechts tien zo’n extra gordel."
Het zou betekenen dat mensen met een beperking niet deel mogen nemen aan de Truckrun en dat is volgens Smit geen optie. "Beperking of niet, we vinden dat iedereen mee moet. Daarom hebben we gezegd: we gelasten hem af."
Ook voor de Hexelse truck tour was afgelasten de enige optie, legt Marieke Pijffers uit: "Er is wel een aantal deelnemers dat zonder begeleiding mee kan. Maar dat betekent ook dat je tegen een aantal mensen moet zeggen: 'Sorry jij mag niet mee, jij bent te beperkt'".

Alternatief

In Enschede hebben ze een alternatief op de Truckrun voor ogen, dat op 8 juni plaatsvindt. "We gaan net zoals vorig jaar ijsjes en poffertjes uitdelen", zegt Smit. "Ook is er muziek en staan er vrachtauto’s. Zo hopen we er toch een leuke dag van te maken."
In Almelo is het te kortdag voor een alternatief. Vorig jaar werd er gereden met oldtimers. "Om dat nu nog te organiseren kost me een jaar van mijn leven. Dat gaan we niet doen, maar het is voor de toekomst mogelijk nog een alternatief", zegt Pijffers.

Hoop

Of het dan nu definitief afgelopen is met de Hexelse trucktour? "We hopen dat iemand nog een creatieve ingeving heeft waardoor het toch nog mogelijk wordt. We willen nog niet opgeven."
Ook Smit van de truckrun in Enschede is nog niet bereid de handdoek definitief in de ring te gooien. Volgens hem is een aanpassing in de wet nodig om een derde personen mee te mogen nemen op het bed. "Daarvoor zullen we de politieke weg moet bewandelen".
Marieke Pijffers van de Hexelse Truck Tour over het evenement

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.