Nieuws

Dit is het gigantische vliegtuig dat laag boven Twente cirkelt

De Hercules C130 stijgt op vanaf Twente Airport
De Hercules C130 stijgt op vanaf Twente Airport © SPS Media / Dennis Bakker
Nee, het zijn niet de Russen, maar onze militairen die oefenen in het luchtruim boven Twente. Dat gigantische toestel is een Hercules C130, die zes keer opstijgt en landt op het vliegveld bij Enschede.
Vliegtuigspotters wisten niet hoe snel ze hun spullen moesten pakken toen Twente Airport vanochtend een oefening aankondigde. Een handjevol fanatiekelingen ziet hoe het transportvliegtuig opstijgt, laag boven Hengelo cirkelt en weer landt.

40 meter breed

De Hercules C130 is met name bedoeld voor het vervoer van militair personeel en materieel. Volgens het ministerie van Defensie is hij zo'n 35 meter lang, 40 meter breed en 11 meter hoog.
Het toestel blinkt uit in gebruiksgemak. Hij kan landen en weer opstijgen van primitieve vliegvelden met korte start- en landingsbanen. Personeel kan goederen ook makkelijk in- en uitladen via de achterklep, zonder dat daar ander materiaal voor nodig is. Onderweg kunnen parachutisten er via diezelfde klep uitspringen.
Lees verder onder de video.
Deze Hercules C130 vloog vandaag laag over Twente
De Koninklijke Luchtmacht bestelde twee van deze toestellen in 1993 bij Lockheed. In 2004 bestelde Nederland er opnieuw twee, die in 2010 op de stoep stonden.

MH17

Nederland gebruikte de transporters onder meer bij humanitaire missies zoals in Rwanda (1994) en in Midden- en Zuid-Amerika. In 1999 gebruikte Defensie ze ook om eigen troepen te bevoorraden in Kosovo.
Ook na de ramp met de MH17 bleek de Hercules C130 van waarde: het toestel bracht de slachtoffers terug naar Nederland. Nog recenter, in 2021, zette Defensie twee toestellen in tijdens de evacuatievluchten vanuit Kaboel, Afghanistan.
Dit is het gigantische vliegtuig dat laag boven Twente cirkelt
Dit is het gigantische vliegtuig dat laag boven Twente cirkelt © SPS Media / Dennis Bakker

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.