Nieuws

Vijfde verdachte van gewelddadige dood 84-jarige Maas in beeld: 'Iets is verkeerd gegaan'

Maas van den Heuvel werd verstikt en gekneveld
Maas van den Heuvel werd verstikt en gekneveld © Politie
De politie gaat binnenkort een vijfde verdachte aanhouden voor een fataal afgelopen overval in Kampen. De 84-jarige Maas van den Heuvel overleefde de hardhandige overval niet. Hij werd verstikt en gekneveld gevonden in zijn huis aan de Buiten Nieuwstraat.
De rechtbank boog zich vanochtend voor het eerst in het openbaar over de zaak. Op die zitting werd de vijfde aanhouding aangekondigd door het OM.

Gekneveld en verstikt

Een rechercheteam met codenaam Zwitserland heeft maandenlang gespeurd naar de daders. Vier mannen zijn dus reeds opgepakt. Allen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Van den Heuvel. Dat die verstikt en gekneveld was, onthulde RTV Oost al eerder. De huishoudster van het slachtoffer was degene die zijn toegetakelde levenloze lichaam vond, half oktober vorig jaar. "Het huis van Maas leek doorzocht", vertelde de officier van justitie vanochtend.

Bewijs

Van zeker één van de vier reeds vastzittende mannen is dna gevonden op het slachtoffer. Ook is er bewijs dat een aantal van hun telefoons in de buurt was van de crimescene. Twee van de mannen lijken op de avond van de fatale overval rondjes te hebben gereden door Kampen. Langs het café waar het latere slachtoffer aanwezig was en langs diens huis aan de Buiten Nieuwstraat. Voorafgaand aan de fataal afgelopen overval heeft één van hen op internet gezocht op de naam van het latere slachtoffer, Maas van den Heuvel.
De vier verdachten zelf ontkennen betrokken te zijn bij de fataal afgelopen overval. Verder doen ze er het zwijgen toe. De twee die 'rondjes gereden hebben' stellen dat ze die avond in Kampen waren om 'een lastige ex' aan te spreken.
In chats is te lezen dat 'er iets verkeerd is gegaan', in de context van de overval. Ook schrijft één van hen 'dat bij iemand de ziel heeft verlaten'. De recherche gaat er vanuit dat daarmee de dood van de 84-jarige Maas wordt bedoeld.

Curaçao

De vier verdachten die vastzitten zijn een 39-jarige Zwollenaar die geboren is op Curaçao, twee mannen van 22 en 23 die ook op dat eiland zijn geboren en een 35-jarige ondernemer uit Kampen. Naast betrokkenheid bij de dood van de bejaarde Kampenaar, worden ze ook verdacht van het stelen van geld uit het huis van het slachtoffer.
Maas van den Heuvel was een bekende Kampenaar die nauwe banden had met de agrarische sector en de politiek. Hij teelde decennialang uien en was onder andere medeoprichter en voorzitter van het CDA in Kampen. Ook had hij verschillende landbouwgerelateerde bestuursfuncties.

Overval Epe

Het kwartet wordt door de opsporingsdiensten ook verantwoordelijk gehouden voor een hardhandige woningoverval in Epe. Collega-omroep Gelderland, die kort na de overval de man des huizes heeft gesproken, schreef daarover: "Rond 03.00 uur hoorde ik wat. Dus ik maakte mijn vrouw wakker, maar toen was het al mis en stonden ze in de slaapkamer. Ik wilde gaan staan, maar ze gooiden me meteen tegen de grond en toen timmerden ze ons al in elkaar. Je schrikt je gewoon dood. Ze schreeuwden: waar is de kluis, waar is het geld? Maar ik heb niks in huis."
De vrouwelijke bewoonster begon te gillen. "Schreeuwen en keihard krijsen. Ze hebben haar op de mond en op de ogen geslagen en ze riepen: hou je mond dicht, hou mond dicht!"

Tape en cash

Eén van de verdachten lijkt het huis van het overvallen stel te hebben geobserveerd. In de dagen voorafgaand aan de overval is hij daar meerdere keren geweest, getuige zijn telefoongegevens. Ook heeft hij tape gekocht.
Onderling is veel over de overval geappt. Ook werd kort erna een foto gedeeld met daarop een stapel cashgeld.

Nabestaanden

Op de voorbereidende rechtszitting van vanochtend waren meerdere nabestaanden van Maas van den Heuvel aanwezig. Ook het stel uit Epe dat werd overvallen, was in de rechtszaal aanwezig.
Twee van de verdachten waren er ook, maar zij deden een beroep op hun zwijgrecht. Beide zijn volgens justitie vluchtgevaarlijk.
De rechtszaak gaat half juni verder. In de tussentijd hoopt de politie de vijfde verdachte op te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.