nieuws

RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink hoeft van rechter boete na aanhouding niet te betalen

Aanhouding van Rob Vorkink bij ongeluk A1
Aanhouding van Rob Vorkink bij ongeluk A1
Verslaggever Rob Vorkink van RTV Oost hoeft een boete van 250 euro, die hij na een aanhouding opgelegd kreeg, niet te betalen. Dat heeft de rechter bepaald. Vorkink werd begin dit jaar aangehouden toen hij verslag deed van een aanrijding op de A1 bij Holten.Â
Bij de aanrijding op 4 februari waren meerdere vrachtwagens betrokken. Vorkink had zijn auto geparkeerd in de berm tegenover het afgezette deel van de A1 en was live in de uitzending bij de collega's van Omroep Gelderland toen hij werd gearresteerd. Vorkink kreeg een boete van 250 euro, waartegen hij dus succesvol in beroep is gegaan. 

Gevaar

Rob Vorkink kreeg de boete omdat hij volgens het Openbaar Ministerie de verkeersveiligheid in gevaar bracht doordat hij zijn auto in de berm parkeerde en vanuit die berm verslag deed van het ongeluk. Daarmee zou hij niet alleen gevaar hebben veroorzaakt voor het overige verkeer, maar vooral ook voor zichzelf. Kantonrechter Berg denkt daar heel anders over.
Volgens de kantonrechter werd het verkeer dat langs de verslaggever reed niet afgeleid door een journalist in een hesje die verslag stond te doen. De aanwezigheid van voertuigen van de politie, brandweer, ambulancedienst, Rijkswaterstaat, takeldiensten en andere betrokken hulpverleners, een rode container van de brandweer, blauwe, rode en gele zwaailichten, de vele hulpverleners en de chaos van een ongeluk waarbij minstens drie vrachtwagens waren betrokken maakte dat de aandacht van de passerende automobilisten niet gericht waren op verslaggever Rob Vorkink, maar op het spektakel op de andere rijbaan.

Verkeer reed niet harder dan 50km

De kantonrechter heeft ook niet kunnen vaststellen dat het verkeer met grote snelheid langs de verslaggever reed toen hij live bij de collega's van radio Gelderland verslag deed. Uit televisiebeelden die in de rechtszaal meermaals bekeken werden blijkt dat het verkeer niet veel harder gaat dan een kilometer of 50.
Daarnaast stelt de rechter in zijn vonnis dat het enkele feit dat Vorkink in de berm stond geen gevaar vormde. "Immers, elke losgelaten vogel of ballon, elk groepje zwaaiende kinderen op een viaduct, elk reclamebord van een fastfoodketen in de berm, elk mens of dier in een naastgelegen weiland, ja in wezen ook elke andere medeweggebruiker trekt enigszins de aandacht en kan dus hinder of gevaar veroorzaken. Het gaat erom dat het gevaar of de hinder een bepaalde drempel overschrijdt", aldus de rechter.

In de boeien slaan van journalist is respectloos

Tot slot is de kantonrechter van mening dat de aanhouding en het in de boeien slaan van een journalist die zijn werk doet respectloos. "Ongevallen als dat op 4 februari 2015 wekken bij alle betrokkenen emoties op. Dat is menselijk. Ieder van de aanwezigen ter plaatse heeft bij een ongeluk zijn eigen professionele en belangrijke taak. Dat geldt echter ook voor de pers. Het is van belang dat ieder op een ongevalslocatie zijn taak kan doen, zelf invult hoe hij dat doet en dat men respect heeft voor elkaar."
De betrokken hulpverleners die zich druk maakten over de aanwezigheid van de verslaggever lieten zonder noodzaak afleiden van hun eigen belangrijke werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.