Betaald voetbal

FC Twente verslaat Heracles Almelo in matige derby

De regio Twente kleurt rood in het paasweekeinde. In een enorm teleurstellende derby kroonde FC Twente zich uiteindelijk tot winnaar tegen Heracles Almelo. Het spel was armoedig en de zege miniem, maar wel terecht: 1-0.
Een opleving van twee minuten was voor FC Twente voldoende om de derbywinst over de streep te trekken. Enerverend werd het zelden in De Grolsch Veste. Een flits van Daan Rots en Myron Boadu aan het begin van de tweede helft was het enige hoogtepunt in de broedertwist die uitmondde in een zaadpot.
Daarmee komt Champions League-voetbal wel steeds dichterbij voor FC Twente, dat op haar beurt buurman Heracles dieper in de problemen drukt. Wil Heracles definitief weg zien te klimmen uit het degradatiemoeras, dan moet het elftal van trainer Erwin van Looi woensdag op Erve Asito zien te stunten tegen AZ.

Amper kansen

Voorafgaand zou je zeggen dat er slechtere eerste paasdagen zijn. Toch bleek de voorpret, die wel werd ontsierd door alle commotie rondom Joshua Brenet, vele malen leuker dan hetgeen wat in de eerste helft op de mat werd gebracht in het summum van wat het Twentse voetbal moet zijn.
Pas in dertigste minuut kreeg Ricky van Wolfswinkel de eerste kans op aangeven van Boadu. De huurling van AS Monaco stuitte echter op doelman Michael Brouwer, die daarmee voorkwam dat slap verdedigen van Kelvin Leerdam niet werd bestraft.
Myron Boadu speelde tegen Heracles in de punt van de FC Twente-aanval
Myron Boadu speelde tegen Heracles in de punt van de FC Twente-aanval © ANP

Zomertijd

Daarmee was het ook direct de enige mogelijkheid voor de rust. Heracles kwam 45 minuten lang geen moment in de problemen en bleef aanvankelijk gemakkelijk overeind in De Grolsch Veste. FC Twente was geen schim van de heersende ploeg die het kan zijn, zeker in eigen huis.
Alsof de zomertijd en een uur minder slaap zijn vat had gekregen op het elftal van Joseph Oosting. Veel verder dan een handvol hoekschoppen kwamen de lome Tukkers niet. Zonder tempo werd het zelfs saai.

Fraaie boodschap

Zodoende gaf FC Twente geen gehoor aan de fraaie boodschap die voorafgaand van de tribunes werd gerold. Met name van de laatste woorden in de leus Twentse paastradities: eier tikk'n en de fik d'r in - die de volledig eerste ring van Vak-P sierde - kwam maar bar weinig terecht.
Heracles had haar zaakjes op orde, wilde er logischerwijs geen wedstrijd van maken en hield de Almelose poort probleemloos gesloten.
Het fraaie spandoek waarmee de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo aanving
Het fraaie spandoek waarmee de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo aanving © Orange Pictures

Personele problemen

In de hoop op wat meer creativiteit bracht Oosting in de rust Youri Regeer binnen de lijnen als vervanger van Alfons Sampsted. De IJslander stond op de plek van banneling Brenet, maar maakte net als zijn ploeggenoten een povere indruk.
Ook Heracles kende in aanloop naar de derby personele malheur. Zo was het lange tijd de vraag of Hrustic fit genoeg was om te spelen nadat de middenvelder deze week met de nationale ploeg van Australië een doodschop kreeg.
De sterkhouder bleek tijdig opgelapt. Dat gold niet voor Emil Hansson. De linksbuiten ontbrak vanwege een blessure. Duizendingendoekje Ruben Roosken startte op zijn plek.

Boadu scoort

Onder aanvoering van Daan Rots ging FC Twente in het tweede bedrijf op jacht naar de 1-0. Alsof het kind van de club voelde dat de derby hem nodig had. Hij kent de verhoudingen tussen beide clubs als geen ander. Waar Rots vlak na de theepauze naliet om de ban te breken voorzag hij met zijn actie en matige schot De Grolsch Veste wel van nieuw leven.
Vak-P ontwaakte daardoor en die vocale boost betaalde zich een minuut later al uit in de vorm van een doelpunt. Het goudhaantje was Boadu, die met zijn laatste actie voordat hij werd gewisseld voor de licht geblesseerde Michel Vlap, het stadion toch nog in vuur en vlam zette met de 1-0.

De paal

In de hoop op een resultaat moest Heracles de verdedigende stellingen wel een keer verlaten. Daarmee werd direct pijnlijk duidelijk waarom het elftal van Van de Looi slechts vier punten boven de degradatiestreep staat.
Heracles was niet bij machte om de aartsrivaal te pijnigen. Het bleef bij de 1-0, al kwam FC Twente in de blessuretijd nog heel goed weg toen Mario Engels namens de bezoekers de paal raakte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.