Verdachte kinderopvangfraude niet op vrije voeten wegens vluchtgevaar

De rechtbank in Almelo heeft vandaag in een strafzaak over kinderopvangfraude besloten dat de verdachte voorlopig niet op vrije voeten wordt gesteld. Â

De dubbele nationaliteit van de verdachte, een 39-jarige voormalige inwoner van Hardenberg, maakt dat de kans groot is dat hij naar Turkije zal vluchten.

De man wordt verdacht in een grote fraudezaak rond vergoedingen voor kinderopvang. Hij moet in ieder geval tot de volgende zitting in deze voorarrest blijven.

Meer uren gedeclareerd dan werd opgevangen

De 39-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tussen 2009 en 2015 meer dan een miljoen fraudeerde met kinderopvangtoeslagen. Hij had in die tijd niet alleen zelf een kinderopvang, maar ook een boekhoudkantoor en een autotuning bedrijf. Hij zou meer uren kinderopvang gedeclareerd hebben dan er daadwerkelijk opgevangen werd.

Het geld dat hij daarmee verdiende zou de man naar zijn geboorteland Turkije hebben gesluisd. Daar zou hij meerdere winkels en panden hebben gekocht. De man zou het geld via een constructie van verschillende bankrekeningen aan het zicht onttrokken hebben.

Turkije levert onderdanen niet uit

De advocaat van de 39-jarige vroeg de rechtbank om de man voorlopig vrij te laten, maar dat legde de rechtbank naast zich neer. Volgens de rechtbank is het risico te groot dat de man het land verlaat om zich te onttrekken aan rechtsvervolging. De kans op uitlevering is nihil, Turkije staat erom bekend dat het zijn onderdanen niet uitlevert aan andere Europese landen.

De rechtszaak gaat volgend jaar verder. Waarschijnlijk komt de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in april 2016 aan de orde.

Deel dit artikel:

Reageren