Betaald voetbal

PEC Zwolle in eigen huis onnodig onderuit tegen effectief Ajax

PEC Zwolle is er niet in geslaagd om voor de tweede keer dit seizoen punten af te snoepen van Ajax. De Amsterdammers waren in Zwolle effectiever dan de thuisploeg en verlieten met een 3-1 zege de provinciehoofdstad. Daarmee blijft PEC voor de zevende wedstrijd op rij zonder zege.
Tien jaar geleden troffen PEC Zwolle en Ajax elkaar ook op eerste paasdag. Destijds versloeg PEC de Amsterdammers in een memorabele bekerfinale met 5-1.
Trainer Johnny Jansen wilde dat kunststukje graag herhalen en kon daarbij weer een beroep doen op Younes Namli. De Deen was een tijdje uit de roulatie met een blessure, maar was fit genoeg om te starten. Eliano Reijnders kreeg de voorkeur boven Silvester van der Water.

Ajax op voorsprong

Ajax, onder leiding van voormalig Zwolle-coach John van 't Schip, had veel de bal in de openingsfase en sloeg bij de eerste mogelijkheid direct toe. Benjamin Tahirovic stuurde Kristian Hlynsson weg en de IJslander schoot onberispelijk raak: 0-1.
Reijnders leek even later op weg naar de gelijkmaker. De jeugdexponent ging alleen op doelman Diant Ramaj af, maar liet zich de bal nog ontfutselen door Devyne Rensch. Ook Ajax liet een kans om te scoren onbenut. Steven Bergwijn stuitte op Jasper Schendelaar en Thomas Lam kopte vervolgens de bal uit de doelmond.

Akpom scoort

Een minuut later verdubbelde Ajax de score alsnog. Mika Godts vond Chuba Akpom en de spits schoot via Sam Kersten binnen. En zo keken de Blauwvingers net als eerder dit seizoen in Amsterdam tegen een 2-0 achterstand aan. Toen sleepte de ploeg van Jansen door twee treffers van Lennart Thy nog een gelijkspel uit het vuur.
Chuba Akpom schiet raak
Chuba Akpom schiet raak © ANP

Kansen PEC

Nadat de Zwollenaren van de eerste schrik waren bekomen liet het na iets meer dan een halfuur eindelijk wat meer strijd zijn. Het leverde kansen op voor Davy van den Berg, Lam en Namli, maar de aansluitingstreffer bleef uit.
De grootse kans voor de thee was voor Bram van Polen. De aanvoerder kreeg de bal in blessuretijd op een presenteerblaadje van Namli, maar Van Polen schoot in vrije positie over.

Alles of niets

Ook na de rust kreeg PEC een reuzekans om de achterstand te verkleinen. Ody Velanas kon zo richting Ramaj, maar schoot wild over. Ook bij een volgende Zwolle-uitbraak was de middenvelder niet slagvaardig genoeg.
Het publiek scandeerde Alles of niets, olé, olé en Jansen bracht voor het laatste kwart Van der Water, Tolis Vellios en Filip Krastev binnen de lijnen. De Bulgaar stond koud in het veld, leed balverlies, maar kwam met de schrik vrij doordat Akpom naast schoof.

Spanning terug

Twee minuten later liet de huurling van Lommel SK zich in positieve zin gelden. Wat heet. De middenvelder dribbelde door de Ajax-defensie en schoot de 1-2 binnen. De spanning was daarmee helemaal terug en Ramaj voorkwam met een fantastische reflex de 2-2 van Thy. Die leek daarna alsnog op het scorebord te verschijnen, maar Van der Water stond buitenspel.
Filip Krastev brengt de spanning terug
Filip Krastev brengt de spanning terug © Orange Pictures
Het beloofden nog tien spannende minuten te worden in Zwolle. De thuisploeg ging met man en macht op jacht naar de 2-2, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Chuba Akpom gleed de 1-3 binnen en daarmee was het duel beslist. In blessuretijd werd nog een treffer van Van Polen geannuleerd wegens buitenspel, al leek de aanvoerder op gelijke hoogte te staan. Ramaj hield invaller Van der Water nog van een treffer af en zo bleef het bij 1-3.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.