Nieuws

Contactverbod voor tegenstander asielhotel na bedreigen van burgemeester

Het veelbesproken asielhotel in Albergen.
Het veelbesproken asielhotel in Albergen. © ANP / Roland Heitink
De 48-jarige John de V. uit Albergen, die vorige week in de boeien werd geslagen voor het bedreigen van burgemeester Anko Postma, heeft van justitie een contactverbod gekregen. Neemt de Albergenaar de komende tijd toch weer op de een of andere manier contact op met de burgemeester, dan verdwijnt hij opnieuw achter de tralies. De V. blijkt een zogenoemde AirTag onder de auto van de burgemeester te hebben geplaatst: op die manier kon hij exact in de gaten houden waar de auto van de burgemeester stond of reed.
Behalve het contactverbod legde justitie de Albergenaar ook een gebiedsverbod op. De V. mag zich niet meer ophouden in een door justitie afgebakend gebied.
De V. is inmiddels op vrije voeten, maar blijft verdachte in de zaak.

Gezicht van verzet

De V. staat bekend als fanatiek tegenstander van het veelbesproken asielhotel in Albergen en is uitgegroeid tot het gezicht van het verzet ertegen. Hij woont pal tegenover de voormalige horecavoorziening. Het nu opgelegde gebiedsverbod maakt het demonstreren er voor hem niet eenvoudiger op.

Van bed gelicht

De V. werd exact een week geleden in alle vroegte door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Vlak voor het paasweekeinde werd hij weer op vrije voeten gesteld. Naar nu blijkt onder bepaalde voorwaarden.
"De verdachte is heengezonden met een gedragsaanwijzing", zo laat justitieweten. "Die omvat onder meer een locatieverbod en een contactverbod met de burgemeester."

AirTag onder auto

Tegenover dagblad Tubantia vertelde De V. dat hij is opgepakt omdat hij een AirTag onder de auto van de burgemeester had geplaatst. De V., die eerder bij de Koninklijke Marechaussee heeft gewerkt, verklaarde tegenover de regiokrant dat hij via de AirTag informatie over de burgemeester wilde verzamelen om zo een dossier over hem op te bouwen. Zoals hij van alle betrokkenen rond het asielcentrum een dossier zou willen opbouwen. Tegelijk erkent De V. dat hij zich kan voorstellen dat de burgemeester en zijn gezin zich "rot zijn geschrokken" en dat de gps-tracker "intimiderend overkomt".
De V. laat weten dat hij RTV Oost niet te woord wil staan omdat de berichtgeving van de omroep nooit in het voordeel van de omwonenden zou zijn geweest. "Ik heb helemaal geen zin om met jullie in gesprek te gaan."

Niet getolereerd

Politie en justitie lieten na de aanhouding van De V. weten dat bedreigingen aan het adres van politici en bestuurders niet worden getolereerd en met voorrang worden opgepikt. "De persoonlijke veiligheid en weerbaarheid van bestuurders is belangrijk voor het goed functioneren van onze democratie", aldus een woordvoerster.
Onduidelijk is nog of De V. voor de rechter zal worden gedaagd. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is. "Pas als dat klaar is, volgt de beslissing daarover."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.