Nieuws

Enschede legt groei studentenkamers aan banden, eigenaar studentenhuis stapt naar rechter

Gemeente Enschede houdt rem op groei studentenkamers
Gemeente Enschede houdt rem op groei studentenkamers © Foto ter illustratie
De regeling voor kamerverhuur in Enschede is onredelijk en tast bestaande rechten aan. Dat vindt de eigenaar van een studentenhuis aan de Rozenstraat. Hij wil een extra studentenkamer in zijn huis bouwen. Maar de gemeente ligt dwars. Met een bestemmingsplan voor de hele stad heeft Enschede de groei van het aantal studentenkamers aan banden gelegd.
"Om de leefbaarheid in de wijken te beschermen", zei een woordvoerder van de gemeente gisteren bij de Raad van State. “Er zijn veel studentenpanden bijgekomen. Studenten hebben een ander levensritme, er staan veel fietsen op straat. Daarom willen we de wijken meer in balans krijgen. Daarom een stop op meer kamers.”

Strenge voorwaarden

Maar een echte stop is het ook niet helemaal. Voor uitbreiding van een bestaand studentenhuis of de vestiging van een nieuw studentenhuis is een vergunning nodig. En daarbij gelden strenge voorwaarden waarmee het gemeentebestuur meer grip wil houden op het aantal studentenkamers. Zo mag er geen kamer bijkomen als er binnen een afstand van 50 meter al een bestaand studentenhuis is. Daarmee wordt een klontering van studentenhuizen in een wijk tegengehouden en ontstaat automatisch een spreiding van studentenkamers over de stad.

Rauw op het dak

De eigenaar van het pand in de Rozenstraat zegt dat de nieuwe regeling rauw op zijn dak is gevallen. “We hebben ons pand onlangs voor anderhalve ton verbouwd. Onder het vorige bestemmingsplan was het wel mogelijk om ons pand te vergroten.” Het nieuwe bestemmingsplan tast bestaande rechten aan. En daarom vroeg hij de Raad om dit nieuwe plan buiten werking te stellen.
“Wat is er onredelijk aan dit beleid?”, was de reactie van de raadsvoorzitter. De Raad heeft namelijk vaak bepaald dat gemeenten bestemmingsplannen mogen veranderen als er nieuwe inzichten zijn. Dat kan een verlies van bestaande rechten betekenen.

Leefbaarheid telt zwaar

De woordvoerder van de gemeente stelt dat de leefbaarheid in wijken met veel studentenkamers onder druk kwam te staan. Dat inzicht zorgde voor de nieuwe regeling waarbij de leefbaarheid in de wijken zwaarder weegt dan de belangen van de kamerverhuurders.
De Raad oordeelt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.