Nieuws

Hoe gaan Overijsselse gemeenten om met derdelanders?

Een foto van een Oekraïense vluchteling ter illustratie
Een foto van een Oekraïense vluchteling ter illustratie © ANP
Derdelanders in opvangcentra in Hengelo, Enschede en Hardenberg zijn nog niet uitgezet. Dat blijkt uit een rondgang van Oost naar aanleiding van de uitspraak die de Raad van State gisteren deed. De strekking van die uitspraak is dat gevluchte derdelanders uit Oekraïne voorlopig toch in Nederland mogen blijven.
Eerder dit jaar oordeelde diezelfde Raad van State dat derdelanders uiterlijk op 1 april terug moeten keren naar het land van herkomst. Derdelanders zijn mensen zonder Oekraïens paspoort die in dat land werkten of studeerden en vanwege de oorlog naar Nederland vluchtten.
Gisteren besloot de Raad van State anders, nadat een aantal derdelanders in beroep ging. In ieder geval zes van hen mogen in Nederland blijven, totdat het Europese Hof van Justitie zich over de kwestie van derdelanders heeft gebogen. Het is onduidelijk of dit geldt voor alle derdelanders, maar volgens een woordvoerder is zo'n uitspraak wel richtinggevend. Dat betekent dat alle derdelanders in dezelfde situatie voorlopig ook in Nederland mogen blijven.
Een aantal gemeenten in Nederland, zoals Meppel, Zwijndrecht, Dordrecht en Alblasserdam, was al begonnen met het uit de opvang plaatsen van derdelanders. Aan de NOS liet een woordvoerder van de gemeente Dordrecht weten dat de uitspraak wat hen betreft niet voor alle derdelanders geldt.

Hoe zit dat in Overijssel?

Verschillende gemeenten in Overijssel bieden onderdak aan mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht, onder wie dus derdelanders. Een van die gemeenten is Hardenberg. Beatrijs de Vries is daar programmamanager vluchtelingen en migratie. "Het is geen chique situatie", zegt ze over de gang van zaken. De derdelanders die in Hardenberg werden opgevangen zijn vertrokken op de opvangcentra, op één na. Die zit in een asielprocedure en mag daarom voorlopig blijven, zegt De Vries. Een andere derdelander heeft eerder al gehoord dat-ie in Nederland mag blijven. Hardenberg hoeft daarmee geen actie te ondernemen na de uitspraak door de Raad van State.
Ook in de gemeente Enschede verblijven derdelanders in opvangcentra. Volgens woordvoerder Johan Miener blijft de gemeente hen onderdak bieden zolang er juridisch onduidelijkheid bestaat. "Gelet op de onzekerheid kiezen we voor de menselijke maat en wachten we de landelijke ontwikkelingen en de richtlijnen van het ministerie van Justitie en Veiligheid af", zegt Miener.
Hengelo volgt eveneens de landelijke richtlijnen en gaat tot die tijd niet over tot uitzetting van derdelanders. Oost deed navraag bij tien Overijsselse gemeenten met een opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet alle gemeenten hebben gereageerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.