nieuws

Deventer Belang: 'Besluit over vluchtelingenopvang in Auping-pand schandalig'

De raadsfractie van Deventer Belang is niet te spreken over het aanwijzen van het voormalige Auping aan de Laan van Borgele in Deventer als opvanglocatie voor 250 vluchtelingen.
Deventer Belang stelt dat er onder de Deventer bevolking geen enkel draagvlak is voor een extra noodopvang van 250 plaatsen naast de reguliere opvang van 650 asielzoekers in het azc van Schalkhaar. De wijze waarop het college van burgemeester en wethouders het besluit hiertoe heeft genomen noemt de fractie "schandalig".
In september is er op aanvraag van Deventer Belang een debat geweest over de vluchtelingenproblematiek en daarbij zijn vraagtekens gezet bij de opvang van extra vluchtelingen. "Tijdens deze raadbijeenkomst zijn diverse standpunten geuit. Deze waren zeker niet unaniem voor het opvangen van meer asielzoeker", aldus raadslid Christiaan Kamphuis.

Eerst overleg met de raad

Wethouder Kolkman zou hebben toegezegd dat als er een verzoek zou komen van het COA voor een extra opvang buiten de 650 plaatsen in het azc in Schalkhaar dit zou worden overlegd met de raad. Dit is volgens Deventer Belang niet gebeurd.
Kamphuis: "Het is schandalig dat dit college, dat beweert transparant en open te zijn, zonder enige vorm van overleg dit besluit dan wel neemt. De raad en de bewoners zijn op de hoogte gesteld van een voldongen feit. Met belanghebbenden is er geen overleg geweest, laat staan dat de raad betrokken is geweest bij de besluitvorming."

Deventer levert al bovengemiddelde inspanning

Deventer Belang vindt dat de gemeente Deventer al een bovengemiddelde inspanning levert met het huisvesten van een permanent AZC in Schalkhaar. "Laten we niet vergeten dat er ook geregeld nog minderjarige asielzoekers elders worden opgevangen, zoals nu op een steenworp afstand van de voormalige Auping-fabriek, ook in de wijk Borgele. Er zijn bijna 400 andere gemeentes die ook hun steentje kunnen bijdragen. Als zij net zo hun best doen als Deventer is deze extra opvang helemaal niet nodig."

Coalitiepartijen tevreden

De Partij van de Arbeid en D66, die vertegenwoordigd zijn in het college van B&W, hebben geen moeite met het de opvang. "De locatie is goed en we hopen dat de uitleg tijdens de informatiebijeenkomst vanavond de bezwaren wegneemt", zegt fractievoorzitter Jurgen Goejer (PvdA). 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.