Larcom

Larcom in Ommen gaat mogelijk 'onverwoestbare' fiets uit Zwolle produceren

Sociale werkplaats Larcom in Ommen gaat mogelijk weer fietsen produceren. Het gaat om een bijna onverwoestbare fiets van kunststof, ontwikkeld door Johannes Alderse Baas uit Zwolle. Larcom produceerde eerder fietsen van het merk Union.
De fiets heeft Johannes ontwikkeld omdat hij zag dat de fietsen van studenten snel kapot gingen en daardoor niet duurzaam waren. Zijn ontwerp Dutchfiets is haast onverwoestbaar, omdat de kern gemaakt is van kunststof. Ook heeft de fiets geen ketting, maar een aandrijfriem. 

Delen Union fietslijn gebruikt

Voor de productie zouden delen van de oude fietslijn van het merk Union gebruikt kunnen worden, volgens manager Bart Thiel van Larcom. Ook zijn er nog steeds mensen in dienst bij de sociale werkvoorziening, die vroeger aan de productie van de fietsen hebben gewerkt. 

Fietsfabriek Union failliet

Fietsfabriek Union in Nieuwleusen werd in 2001 failliet verklaard, waarna het overgenomen werd door sociale wervoorziening Larcom. In 2005 verhuisde de productie van de fietsen naar Ommen. In 2013 bleek dat de vraag naar fietsen sterk gedaald was en dat het niet meer financieel verantwoord was om de fietsen te produceren. 
De fietsfabriek van Union heeft een lange geschiedenis in Overijssel. Hele generaties uit Nieuwleusen hebben er gewerkt.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.