nieuws

Deventer had geen tijd voor overleg over aanwijzen opvanglocatie

Voormalig pand van Auping aan Laan van Borgele
Voormalig pand van Auping aan Laan van Borgele
Gebrek aan tijd is de reden waarom het Deventer college geen overleg pleegde met de gemeenteraad en omwonenden over het huisvesten van 250 vluchtelingen in het voormalig Auping-pand aan de Laan van Borgele. Dat laat gemeentewoordvoerder Stuurman weten aan Deventer Centraal.
Volgens hem gebeurt het vaker dat een college van burgemeester en wethouders van een Nederlandse gemeente eigenhandig een besluit neemt op het gebied van vluchtelingenopvang. Deze bevoegdheid heeft het college ook. Maar dat valt niet altijd goed bij raadsfracties of omwonenden.
Zo is de fractie van Deventer Belang niet gediend van het besluit zonder overleg. Ook buurtbewoners reageerden verontwaardigd, omdat ze niet zijn betrokken bij de besluitvorming. Stuurman stelt echter dat er geen tijd was om uitgebreid te discussiëren over de opvanglocatie.

Belang van vluchtelingen gaat voor

"Het belang van kwetsbare mensen gaat voor. De noodopvang van vluchtelingen is urgent. Er hoeft geen inspraak plaats te vinden wanneer het belang van de inspraak niet opweegt tegen het belang van de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur voor kwetsbare groepen in de samenleving. Het college vindt dat er snel een oplossing nodig is en wil geen gezeul met vluchtelingen die overal slechts 72 uur terecht kunnen", zegt hij.
Het college heeft in september met de raad overleg gehad over hoe de raadsfracties dachten over een mogelijk verzoek om tijdelijk noodopvang te bieden. Volgens Stuurman zouden alle fracties hun steun hebben uitgesproken voor noodhuisvesting als Deventer daarom zou worden gevraagd. "De raad is toegezegd als eerste geïnformeerd te worden als er een dergelijk verzoek bij het college binnen zou komen. Dat is ook gebeurd."
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.