nieuws

Grenspartijen sluiten pact om werken over de grens makkelijker te maken

Er moeten meer mensen aan de andere kant van de grens aan het werk. Dat is het doel van het pact dat vanmiddag in Ahaus is ondertekend door tientallen gemeenten, arbeidsbureaus en onderwijsinstellingen uit het Euregio-gebied.Â
Het werken over de grens heeft nog steeds veel hindernissen. De bekende zijn de diploma-erkenning en de hypotheek-renteaftrek, die vervalt als iemand in Duitsland gaat werken. Maar ook sociaal-culturele verschillen en het gebrekkige openbaar vervoer helpen niet mee om (over en weer) over de grens te gaan werken. 
De noodzaak, zeker voor de Twentse steden, is er; de werkloosheid is immers groot, en niet al te ver, over de grens is een zeer krappe arbeidsmarkt, dus werk volop. 

Pact

Onder leiding van de Euregio hebben vandaag bestuurders van organisaties als gemeenten, onderwijsinstellingen, arbeidsbureaus, uitzendbureaus en bedrijven het 'Pact arbeidsmarkt over de grens 2018' ondertekend.
De afgelopen maanden zijn er tientallen projecten opgezet door partners aan beide kanten van de grens. Zo gaan uitzendbureaus samenwerken, regelen onderwijsinstellingen stages 'aan de andere kant' van de grens en gaan gemeenten samenwerken door het MKB kennis te laten maken met elkaar. Het doel is dat in 2018 het aantal 'grensarbeiders' is toegenomen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.