Steenwijk verkoopt oude gereformeerde kerk, pand stond jarenlang te koop

De gereformeerde kerk aan de Onnastraat in Steenwijk is verkocht. Het pand stond na een fusie jarenlang te koop. De kerk en aangrenzend centrum De Schutse leveren 545.000 euro op.

Het orgel uit 1954 is verkocht aan een kerkelijke gemeente in Litouwen. Het instrument is al ontmanteld. Dinsdag gaat het op transport. Het orgel levert de kerkelijke gemeente 10.000 euro op.

Monument uit 1922

De oude gereformeerde kerk, een gemeentelijk monument uit 1922, stond sinds 2012 te koop. Het bouwwerk met toren lag moeilijk in de markt. Dat kwam vooral door de monumentstatus. Die status kreeg het pand pas een jaar of vier geleden. 


Gereformeerd en hervormd Steenwijk gaan sinds 2011 door één deur. Beide gemeenten fuseerden tot de Protestantse Gemeente te Steenwijk. Uiteindelijk werd gekozen voor de Clemenskerk als kerk voor de in totaal 3000 leden van de nieuwe kerkelijke gemeente.

De Protestantse Gemeente in Steenwijk is blij met de verkoop. Het pand drukte zwaar op de begroting van de gemeente die het financieel zwaar heeft en bezig is met een reorganisatie. 

Zorgappartementen

In de panden worden zorgappartementen gebouwd. Een projectontwikkelaar is in een ver gevorderd stadium met de gemeente Steenwijkerland als het gaat om een omgevingsvergunning en een wijziging van het bestemmingsplan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Steenwijk Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren