Verhalen

Maarten Abbink in training voor het EK hoefsmeden in Denemarken

De 32-jarige Maarten Abbink uit Vriezenveen bereidt zich voor op de Europese kampioenschappen hoefsmeden. Het EK wordt van 18 tot 20 maart gehouden in Hernig, Denemarken.
Abbink werkt met compagnon Henny Jansen bij de orthopedisch hoefsmederij Hellendoorn - Nijverdal. Hij heeft de kwalificatie bereikt door zijn tweede plaats op de Nederlandse kampioenschappen bij Erve Meenderinkboer in Markelo. Aan het NK hebben twintig gediplomeerde en leerling-hoefsmeden meegedaan.

Dom en hard slaan

Het hoefsmeden is een behoorlijk fysieke bezigheid. "Ja, het is dom en hard slaan maar ook met gevoel. Je wilt wel dat je slag precies terecht komt waar je wilt," aldus de smid. Hij vergelijkt het smeden van een hoefijzer met darten: "darters willen ook dat hun pijlen precies op de plek landen waar ze willen."
Maar bij hoefsmeden, zeker in wedstrijdverband, komt ook veel gevoel kijken: "Je hebt gewoon niet de tijd om precies op te meten waar de gaten komen, dat doe ik meestal op gevoel." Voor Abbink is het smeden dan ook een zaak van hoofd, hart en handen.
Bij de wedstrijd krijgen de deelnemers 55 minuten de tijd om van twee rechte stukken metaal twee ijzers te maken. Er kan van alles misgaan. "Heb je het vuur te heet, dan kun je je ijzers weggooien".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.