nieuws

Saxion Hogescholen kritisch over proef met collegegeld per vak

Saxion Hogescholen in Enschede en Deventer staat kritisch tegenover een proef met collegegeld in Amsterdam. Dat laat bestuursvoorzitter Boomkamp desgevraagd weten.
De regeringspartijen VVD en PvdA willen volgens de Volkskrant studenten de mogelijkheid bieden om per vak collegegeld te betalen. Dat zou studenten aanzetten bewuster te studeren en ze meer gelegenheid bieden om ervaring in besturen op te doen of om te reizen. Er zou een proef met flexibel studeren worden gedaan op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Charmante gedachte

Boomkamp vindt het een "charmant idee" om de student als uitgangspunt te nemen, maar ziet ook een keerzijde. Zo is de uitvoering heel complex en zijn er studenten die juist de structuur nodig hebben van de geboden vakken en een overzichtelijke studieduur.
"En het is helemaal niet te realiseren omdat een opleiding niet altijd in vakken is op te delen."

Studeren kan al flexibel studeren

Volgens de bestuursvoorzitter is er al flexibiliteit in de studies doordat studenten nu al een deel van het collegegeld terug kunnen krijgen als ze niet het hele jaar hebben kunnen studeren. Er is volgens hem daarom al ruimte voor bestuursfuncties.
Maar ondanks de kritiek staat hij niet afwijzend tegenover de nieuwe vorm van flexibel studeren. "Het is prima als er in Amsterdam ervaring mee wordt opgedaan. En als die succesvol zijn, moeten we dat verder uitrollen." En als daarmee de eeuwige student terugkeert, een student die jaren over zijn studie doet? "Dat is de verantwoordelijkheid van de studenten zelf"
Hogeschool Windesheim in Zwolle wil niet op de proef reageren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.