nieuws

Drie seizoenen geen Europees voetbal voor FC Twente, licentie voorwaardelijk ingetrokken

FC Twente mag de komende drie seizoenen geen Europees voetbal spelen. Bovendien wordt de licentie om betaald voetbal te spelen voorwaardelijk ingetrokken. Dat is het gevolg van een uitspraak van de licentiecommissie. Ook moet er een boete van 45.250 euro betaald worden door de club. Twente accepteert de straf en gaat er niet tegen in beroep.Â
De club uit Enschede wordt met de uitspraak gestraft voor verboden afspraken met investeringsmaatschappij Doyen. Die waren vastgelegd in vertrouwelijke contracten, die onlangs zijn uitgelekt. FC Twente heeft bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleid, luidt het oordeel van de commissie.

Extern bureau moet onderzoek doen

Onderzoek van een extern bureau moet in kaart brengen wie namens FC Twente samenwerkten met Doyen Sports. Het onderzoek moet ook aanbevelingen doen die de bestuurlijke inrichting van de club verbeteren. De precieze invulling van het onderzoek stemt de licentiecommissie met de Gemeente Enschede af. Het streven is dat het onderzoek begin 2016 van start gaat. FC Twente behoudt de licentie als zij de aanbevelingen van het onderzoek tot tevredenheid van de licentiecommissie uiterlijk 1 mei 2016 doorvoeren.
De licentiecommissie besloot ook dat FC Twente de komende drie seizoenen niet kan deelnemen aan Europese competities. De reden voor dit besluit is dat FC Twente, naar nu is gebleken, in het seizoen 2014/2015 ten onrechte een UEFA-licentie ontving en deelnam de Europa League. Zij verkregen deze licentie op basis van onvolledige en onjuiste informatie. De club heeft hier sportief en financieel voordeel van gehad, waarvoor de club nu wordt bestraft.

Twente misleidde licentiecommissie doelbewust

In januari 2014 maakte FC Twente bekend een samenwerkingsverband te zijn aangegaan met investeringsmaatschappij Doyen Sports. De licentiecommissie vroeg toentertijd de contracten tussen beide partijen op en toetste die aan de reglementen.
De contracten die FC Twente destijds aan de licentiecommissie overhandigde, moesten door FC Twente worden aangepast. De aangepaste documenten toetste de licentiecommissie nogmaals, waarna die ze goedkeurden.  

In november 2015 kwamen er bepaalde toevoegingen in het contract tussen FC Twente en Doyen Sports aan het licht, die niet bekend waren bij de licentiecommissie. Aan de hand van die documenten startte de commissie een onderzoek en vroeg de commissie FC Twente om opheldering.
Op basis van de informatie van FC Twente en overige informatie oordeelde de licentiecommissie dat de club bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports heeft verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleidde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.