nieuws

Enschede stelt 21 voorwaarden aan garantstelling FC Twente

De Grolsch Veste (stadion FC Twente) in Enschede
De Grolsch Veste (stadion FC Twente) in Enschede
De gemeente Enschede heeft FC Twente 21 voorwaarden gesteld om aanspraak te kunnen maken op een garantstelling van 32 miljoen euro.
Aan de belangrijkste voorwaarden is al voldaan. Daarmee lijkt de politiek in Enschede de garantstelling in meerderheid aan te durven. Die voorwaarden zijn onder meer een akkoord van schuldeisers van FC Twente. De laatste crediteur is maandag akkoord gegaan, maar tot het akkoord op het bureau van de wethouder lag bleef de gemeente sceptisch.
De crediteuren onder wie de oud-voorzitters Munsterman en Van der Laan schelden de club een schuld van 5,7 miljoen euro kwijt en zetten een schuld van 10,3 miljoen euro om in een achtergestelde lening. De gemeente Enschede wil daarnaast dat de schuld die de club heeft in het stadion, 17 miljoen euro, het eerst wordt afgelost en daarnaast moet er in het volgende voetbalseizoen bijna 7 miljoen euro op een begroting van bijna 40 miljoen bezuinigd worden.

'We hebben de afgelopen jaren zitten slapen'
Gemeenteraadslid Broekman van VVD benadrukt nog eens dat een garantstelling geen lening is; er wordt geen geld overgemaakt. De garantstelling moet de club en onder meer geldschieters en de voetbalbond echter genoeg zekerheden bieden voor de toekomst. Bij een faillissement is de gemeente de lening van 17 miljoen euro kwijt, maar wel de eigenaar van het stadion.
In de derde commissievergadering over de garantstelling van FC Twente vanavond werd duidelijk dat de politiek en burgemeester en wethouders van Enschede ervan overtuigd zijn dat FC Twente in de financiële problemen is gekomen door een bestuur dat de naam bestuur niet mag hebben en uiteindelijk zichzelf is gaan besturen. "We hebben de afgelopen jaren zitten slapen", aldus fractievoorzitter Visser van Enschede Anders.
De gemeenteraad besluit vrijdagavond over de garantstelling.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.