nieuws

Nieuw onderzoek: 60% afvalwaterinjectieputten NAM vormt toenemend gevaar voor mens en natuur

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 60% van de injectieputten die door de NAM wordt gebruikt om afvalwater in de bodem op te slaan een toenemend gevaar vormt voor mens en natuur.
Dat is te lezen in een nog vertrouwelijk rapport dat is gemaakt in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken.

Onderzoek naar schaliegas

Minister Kamp wil weten of het verantwoord is om het schaliegas in Nederland te winnen. Daarvoor is onderzoek nodig, waarbij ook de effecten voor het milieu worden berekend. Dat gebeurt in een Milieu Effect Rapportage (MER).
In deze MER zijn ook de injectieputten onderzocht die nu voor de lozing van afvalwater uit Schoonebeek worden gebruikt. 

Corrosie en lekkende aansluitingen

In deze rapportage over schaliegaswinning staat beschreven dat afvalwaterinjectieputten vooral onbetrouwbaar zijn door corrosie en lekkende aansluitingen.
Dat zit vooral in de pijp die diep de grond in gaat. Rond deze stalen pijpen is een buis van beton aangebracht. Door de werking van de aarde kunnen deze betonnen mantels makkelijk scheuren of vervormen.
In de stalen leiding zitten de risico’s met name in de aantasting van het staal, veroorzaakt door de continue aanvoer van zouten en agressieve chemicaliën.

Putten meer aangetast dan verwacht

De milieu-effect-rapportage beschrijft dat veel van de injectieputten al oud zijn. Dat komt omdat ze van 1954 tot in de jaren 80 zijn gebruikt voor het winnen van gas.
Nu er agressieve chemicaliën door de putten worden gevoerd, blijkt het staal van de leidingen meer dan verwacht wordt aangetast.

Leidingen worden dunner

Sinds de NAM in 2011 begon met de injectie van dit afvalwater, zijn de stralen leidingen veel dunner geworden. Van de originele 8 millimeter dikte, is op veel plaatsen nog maar 3 tot 5 millimeter over.
Dat zou volgens de MER behoorlijke risico’s op lekkage met zich mee kunnen brengen.

Kans op gevaar is reëel

Verder staat in het onderzoek dat er een direct gevaar schuilt voor mens en natuur, op het moment dat het productiewater in de bodem terecht komt.
En die kans is reëel. Want als je ziet dat sinds 2011 de leidingen op veel plaatsen al voor meer dan de helft zijn aangetast, zou je met een simpele rekensom kunnen concluderen dat bij de hervatting van de lozingen, problemen kunnen ontstaan aan het einde van 2017.

Productie stilgelegd

De winning van Drentse olie is sinds de leidingbreuk bij Holtheme stilgelegd. Daardoor wordt er tijdelijk ook geen productiewater naar Twente gepompt.
Zodra de NAM de transportleiding tussen Schoonebeek en Twente heeft gerepareerd, wil zij de oliewinning echter weer hervatten. Dan moet ook de injectie van afvalwater in de Twentse putten worden hervat.
Of bij dat besluit om weer te gaan lozen ook de inhoud van deze MER-rapportage wordt meegenomen, is niet bekend.

Geen reacties

RTV Oost heeft de NAM en haar controlerend orgaan, het Staatstoezicht op de Mijnen om een reactie gevraagd, maar die konden of wilden niet reageren.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.