nieuws

NAM: "Waterinjectieputten vormen absoluut geen gevaar voor mens en natuur"

Het deel van het rapport met de status van de leidingen
Het deel van het rapport met de status van de leidingen
Volgens de NAM vormen de injectieputten voor afvalwater in Noordoost-Twente absoluut geen gevaar voor mens en natuur. De aardoliemaatschappij reageert daarmee op berichtgeving van RTV Oost en legt op haar website uit hoe het volgens haar dan wel zit.
Volgens de NAM is de berichtgeving van RTV Oost volstrekt onjuist. Het rapport waarnaar verwezen wordt zou volstrekt onrepresentatief zijn. In dat rapport, de PlanMER Schaliegas uit juni 2015, staat letterlijk beschreven dat 60 procent van de afvalwaterinjectieputten grote integriteitsproblemen zouden kennen.

'Berichtgeving RTV Oost klopt niet'

De NAM claimt in haar reactie dat in het onderzoek geen Twentse injectieputten zijn meegenomen en dat de berichtgeving van RTV Oost dus niet klopt. RTV Oost heeft haar berichtgeving gebaseerd op de uitkomsten van meerdere onderzoeken. Daarin zijn ook rapporten meegewogen die zich specifiek toespitsen op de staat van de Twentse injectieputten.
Uit het samenvoegen van alle informatie kan volgens de omroep wel degelijk worden gesteld dat er in de nabije toekomst problemen kunnen ontstaan. Dat blijkt onder meer uit een rapport naar de wanddikte van de pijpen die vanaf de injectiepompen de diepe bodem in gaan. Daarin staat dat die wanddikte sinds de start van de afvalwaterinjectie op sommige plekken al met zeker een derde is afgenomen.

Zouten en zware chemicaliën

De oorzaak hiervan wordt toegeschreven aan de grote hoeveelheden zouten en zware chemicaliën die het staal van de pijpen zouden aantasten. Op bijgaande foto is een overzicht te zien uit een van die rapporten. Hierin zijn de onderzoeksgegevens van zes Twentse putten op een rij gezet. Van iedere injectieput is duidelijk te zien hoezeer de staat van de pijpen in de afgelopen vier jaar achteruit is gegaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.