Recordjaar voor Museum de Fundatie, museum nestelt zich in landelijke top 15

Met 310.000 bezoekers heeft Museum de Fundatie in Zwolle dit jaar een recordjaar gedraaid. Met dat aantal nestelt het museum zich landelijk gezien in de top 15 van meest bezochte musea.Â

De ranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door de grote musea in Amsterdam: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis en Nemo. 

Concurrenten van de Fundatie

Directe 'concurrenten' van de Fundatie (wat aantal bezoekers betreft) zijn het Spoorwegmuseum in Utrecht met bijna 330.000 bezoekers, Paleis Het Loo in Apeldoorn met ruim 311.000 bezoekers en Naturalis in Leiden met 305.000 bezoekers. 

Veelzijdig programma

Museumdirecteur Ralph Keuning meldt dat de groei van het aantal bezoekers vooral aan de veelzijdigheid van de tentoonstellingen ligt. "We hebben een sandwichformule: het historisch kunstgraven, maar ook aantrekkelijk voor een heel breed publiek. Turner en Nick en Simon onder één dak op hetzelfde moment. En wat natuurlijk ook helpt is dat we met de wolk op het dak een icoon van een museum zijn."

Museum de Fundatie heeft twee vestigingen. De meeste bezoekers gingen naar de vestiging met de wolk op het dak aan de Blijmarkt (265.000). Kasteel het Nijenhuis in trok 45.000 bezoekers. Een stijging van 18 procent ten opzichte van het vorige recordjaar 2014 met 262.000 bezoekers.

Deel dit artikel:

Reageren