Beeldbepalende bovenkerk in Kampen verliest mogelijk kerkelijke functie

De algemene kerkenraad van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Kampen besluit in april volgend jaar welke derde kerk in kampen gesloten gaat worden. De keuze gaat daarbij tussen de beeldbepalende Bovenkerk en de Broederkerk aan de Burgwal.

De keuze is voor een groot deel afhankelijk van de onderhoudskosten die de monumentale kerkgebouwen met zich meebrengen. Eerder deze week maakte de Algemene Kerkenraad bekend dat in ieder geval de Noorderkerk in de verkoop gaat en dat de Burgwalkerk in een Stichting ondergebracht gaat worden. Die stichting gaat de kerk exploiteren en inzetten voor andere doeleinden zoals tentoonstellingen en concerten.

De Gereformeerde kerk en de Hervormde Gemeente in Kampen sluiten in totaal drie van de zes kerkgebouwen die ze bezitten. 

Minder kerkleden
De maatregel is noodzakelijk omdat er sprake is van een grote terugloop in het aantal kerkleden waardoor er ook te weinig geld binnenkomt om alle kerkgebouwen te onderhouden. Door de sluiting van drie kerken kan er jaarlijks ongeveer 150.000 euro op de onderhoudskosten bespaard worden. Het nieuws over de sluiting van de kerkgebouwen is binnen de geloofsgemeenschap van kampen hard aangekomen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren