Meltem Halaceli schrijft boek over het dagboek van haar Turkse opa

Het boek 'Memoires van een Alawiet' vertelt over de opa van Meltem Halaceli uit Hengelo. "Ik wist niet veel van mijn opa toen ik begon met het schrijven van dit boek. Door het dagboek heb ik veel van mijn opa terug kunnen geven aan mijn familie."

Meltem studeerde Arabische taal- en cultuur. De documenten van haar opa waren geschreven in het Arabisch. Een taal die haar Turkse vader niet, of nauwelijks sprak. "Ik kon door de documenten te vertalen een completer beeld geven van mijn opa."

Kritiek

Niet alle familie stond meteen te springen. "Dat komt door het stichten van de natie in Turkije. Mijn opa was dienstplichtig soldaat in de Eerste Wereldoorlog en diende in het Osmaanse leger. Dat leger bestond niet alleen uit Turken, want mijn opa behoorde tot de Alawieten, de afsplitsing van de sjiitische islam. Familie in Turkije dacht aanvankelijk dat het boek kritisch zou zijn over Turkije."

Het schrijven van het boek heeft Meltem veel 'bloed, zweet en tranen' gekost. "Ik heb heel veel geleerd van dit proces."

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren