nieuws

Vaker geluidsmetingen uitvoeren moet overlast tijdens evenementen Wijthmenerplas Zwolle verminderen

Hardshock Festival veroorzaakte volgens omwonenden veel overlast
Hardshock Festival veroorzaakte volgens omwonenden veel overlast
Er moeten vaker geluidsmetingen worden gedaan tijdens evenementen bij de Wijthmenerplas bij Zwolle. Daarmee moet geluidsoverlast voor omwonenden worden voorkomen. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die door de omwonenden was aangespannen.Â
Door vaker metingen uit te voeren is er zo goed als geen ruimte meer voor hoge pieken in bijvoorbeeld zware bastonen en hoge geluiden, die overlast kunnen veroorzaken. De metingen werden tot nu toe elke vijf minuten gedaan. De Raad van State heeft nu bepaald dat elke minuut metingen gedaan moeten worden.

Zwolle kan nog niets zeggen over gevolgen voor evenementen

De gemeente Zwolle kan nog niet zeggen welke gevolgen de uitspraak heeft voor toekomstige evenementen bij de recreatieplas. De uitspraak moet nog worden bestudeerd en daarna moet een plan van aanpak worden gemaakt. De verwachting is dat in januari meer duidelijk wordt, aldus een woordvoerder.
Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest rond geluidsoverlast tijdens (voornamelijk) dance-evenementen bij de recreatieplas. Omwonenden ervaren geluidsoverlast en probeerden onder meer via de rechter te voorkomen dat de festivals Hardshock en Lovely Sunday door zouden gaan. De rechter bepaalde dat de festivals door mochten gaan, maar gaf de gemeente meteen de opdracht mee streng toe te zien op de geluidsnormen.

Ondanks aanpassingen toch overlast

Die waren eerder al naar beneden bijgesteld door de gemeente, om geluidsoverlast te voorkomen. Ondanks de lagere normen en de opdracht van de rechter om streng te controleren was er volgens de omwonenden opnieuw te veel geluidsoverlast. Zij stapten naar de Raad van State, die vandaag dus de uitspraak publiceerde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.