Het Joodse Chanoeka is het feest van het licht

Sanne Terlouw en Tom Fürstenberg vieren geen kerst. Ze zijn van de Joodse gemeenschap Beth Shoshanna. Joden vieren in plaats van kerst Chanoeka, het feest van het licht.

Chanoeka betekent letterlijk herinwijding. Herdacht wordt de herinwijding van de Tempel van Jeruzalem. Tijdens het feest worden de kaarsjes aangestoken in een speciale kandelaar. Ook worden er Chanoeka-geld of gewoon cadeautjes uitgedeeld. "Dat geld van chocolade kennen de meeste mensen wel van Sinterklaas", weet Sanne Terlouw. Veel religieuze gebruiken en feesten in de decembermaand kennen 'overlap'. "Je ziet veel dingen terugkomen."

Deventer
Twee weken geleden vierde Beth Shoshanna in Deventer Chanoeka samen met de Islamistische gemeenschap. De ceremonie die op de Waag in Deventer plaatsvond, werd gevierd met de plaatselijke Turkse Gemeenschap van de Centrum Moskee. Tom Fürstenberg: "Ieder jaar vieren we Chanoeka samen met mensen van een ander geloof. Dit jaar de Islamistische gemeenschap en ze namen de uitnodiging meteen aan. Heel bijzonder gezien de recente gebeurtenissen."

In de ceremonie kwamen beide geloven samen. Sanne Terlouw vertelde het verhaal van een Turkse consul op Rhodos, Selahattin Ulkumen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn eentje 42 joden heeft gered. "Het is een misvatting dat Joden en Islamieten elkaar door de eeuwen heen altijd naar het leven hebben gestaan."

Meer over dit onderwerp:
Kerstmis chanoeka Deventer Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren