nieuws

Inwoonster Olst ziek door sanering vervuilde Olasfa-terrein Olst

Erna Janssen uit Olst is ziek geworden door de opruimwerkzaamheden van het terrein van de oude asfalt-fabriek in Olst. Haar klachten zijn onderzocht door onderzoeksbureau ECEMed in Velp. De conclusie van het bureau is dat er verband is tussen de gezondheidsklachten van Erna en de sanering van het vervuilde terrein.
De asfaltfabriek in Olst sloot in 1983 de deuren. Wat achterbleef is een van de zwaarst vervuilde terreinen in Nederland. Tientallen jaren van onderzoek gingen er aan vooraf en uiteindelijk startte de sanering in 2006. De omwonenden waren blij, want er zou een mooie haven voor in de plaats komen. Ook Erna Janssen en haar man, die tegenover het saneringsterrein wonen, waren in eerste instantie positief over de sanering.

Ziek na start sanering

Maar al snel na de start van de werkzaamheden werd Erna ziek. Ze kreeg longaandoeningen, hoofdpijn en eczeem en werd misselijk en benauwd. In eerste instantie is er geen oorzaak voor te vinden. Erna's klachten verdwijnen als ze niet in haar huis aan de Benedendijk is. Toen buren dezelfde klachten bleken te hebben, werd uiteindelijk de link gelegd met de werkzaamheden op het zwaar vervuilde terrein.

Onderzoeksbureau legt verband sanering en klachten

De GGD regelde uiteindelijk dat er tien gezinnen met ernstige klachten uit huis werden geplaatst en tijdelijk ergens anders gingen wonen. Maar Erna wilde zekerheid en samen met de buren schakelden zij onderzoeksbureau ECEMed in. Dat is gespecialiseerd in werken met- en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dat bureau concludeerde al in 2013 dat er duidelijk verband is tussen de gezondheidsklachten en de sanering. 

Reactie provincie

Volgens de provincie blijkt uit metingen dat nergens de toegestane waardes van de stoffen in de grond, het water en de lucht worden overschreden. De bewoners en ECEMed zeggen dat de metingen niet goed zijn uitgevoerd. De frustratie bij de bewoners loopt op als vorige week de einddatum voor de sanering eind 2015, opnieuw voor onbepaalde tijd wordt opgeschoven. Gedeputeerde Lievers heeft begrip voor de gevoelens van de bewoners, maar kan en wil inhoudelijk niet reageren op hun medische dossiers. Wel zegt hij te schrikken van de conclusies van ECEMed. Dat de sanering chronisch stress oplevert voor een aantal omwonenden beaamt gedeputeerde Lievers wel.

Compensatieregeling

De provincie is met de omwonenden in gesprek over een vergoeding en een compensatie-regeling. Erna Janssen en haar man willen naast een vergoeding, ook erkenning van de klachten en excuses van de betrokken bestuurders.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.