nieuws

Toezegging provincie voor strakkere regie sanering Olasfa terrein Olst

Sanering van Olasfa-terrein in Olst
Sanering van Olasfa-terrein in Olst
Gedeputeerde Lievers heeft toegezegd dat de provincie strakker de regie in handen gaat houden bij de afhandeling van de sanering van het Olasfa-terrein in Olst. Ook wordt er kritisch gekeken naar het communicatieplan dat er ligt om bewoners te informeren over de voortgang van de sanering.
Het terrein waar vroeger een asfaltfabriek stond is een van de zwaarst vervuilde stukken grond in Nederland. De sanering duurt al bijna 10 jaar en bewoners voelen zich niet serieus genomen. De sanering veroorzaakt overlast, geluid, stank, trillingen en sommige mensen worden letterlijk ziek van de werkzaamheden.

Gebrek aan communicatie

Het gebrek aan goede communicatie lijkt het Olasfa-dossier te achtervolgen. De gedeputeerde erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar legde ook uit waarom de provincie het niet halen van de einddatum niet direct naar omwonenden heeft gecommuniceerd. Lievers wilde liever met meer informatie naar buiten komen dan alleen de mededeling dat de deadline niet gehaald zou worden. Voor de provincie is communicatie soms ook lastig, omdat er zoveel verschillende groepen zijn waarin bewoners zich hebben verzameld. Een aantal bewoners is niet bij een belangengroep aangesloten, dus is het niet altijd duidelijk wie er geïnformeerd is en wie niet.

Compensatie-regeling

Eind februari verwacht de gedeputeerde dat er een voorstel ligt voor de bewoners voor een compensatie-regeling. Er wordt gekeken naar de mate van stank, geluid en trilling-overlast. De SP zou graag zien dat er ook wordt gekeken gezondheidsklachten van mensen in de compensatie-regeling. Lievers gaf aan dat met verschillende mensen gesprekken worden gevoerd, maar dat hij niet zeker weet of in alle gevallen er een regeling wordt getroffen naar ieders tevredenheid.

Politiek houdt vinger aan de pols

De PvdA is tevreden dat de gedeputeerde de toezeggingen doet, maar blijft de kwestie wel kritisch volgen. Het feit dat de vertegenwoordiger van de provincie die het proces begeleidt niet langer betrokken is bij het voeren van de gesprekken over de compensatie voor bewoners is voor de PvdA een belangrijk punt. Op verzoek van het CDA Overijssel komt de zaak Olasfa de komende tijd elke maand terug op de agenda. Zodat de provinciale politiek op de hoogte blijft en de voortgang van de sanering kritisch kan volgen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.