Lector Rob Bovens van Windesheim weet hoe goed níet drinken voor je is

Een maand lang geen alcohol drinken. Volgens Lector Rob Bovens van Hogeschool Windesheim is dat een bijzonder goed idee. Hij onderzoekt al jaren de effecten van alcoholgebruik én onthouding. Op www.IkPas.nl melden deelnemers zich aan om een maand lang niet te drinken. "De meest stevige drinkers zijn toch 55-plussers", weet de onderzoeker.

Een alcohol-time-out van een maand helpt Nederlanders bewuster om te gaan met hun alcoholgebruik. "Wie een maand lang niet drinkt, past ook daarna zijn of haar gedrag aan. Dat is anders bij roken of diëten. Daarna zie je vaak dat mensen juist meer gaan roken of eten om te compenseren. Bij alcohol is dat anders."

Dit blijkt uit onderzoek van Windesheim onder deelnemers aan IkPas, de overkoepelende naam van diverse regionale en lokale acties van 30 of 40 dagen zonder alcohol. Sinds maandag kunnen belangstellenden zich aanmelden op de site www.ikpas.nl om deel te nemen aan het onderzoek. Er zijn twee varianten. Op 10 februari, direct na de carnaval, start de IkPas-actie voor 40 dagen zonder alcohol, op 1 maart voor 30 dagen zonder alcohol.

“Deelnemers zijn vaak benieuwd of het hun lukt om zo’n periode geen alcohol te drinken en zien het als een uitdaging. Anderen menen dat hun alcoholgebruik teveel een gewoonte is geworden en proberen door deelname hierover weer meer controle te krijgen. Er zijn ook deelnemers die behoefte hebben aan een detox-periode, waarin zij bijvoorbeeld beter slapen, zich fitter voelen, de lever even rust geven of in gewicht afvallen”, zegt Rob Bovens.

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren