nieuws

Orkest van het Oosten ziet weer toekomst; Provinciale Staten lijkt voor financiële steun

De toekomst van het Orkest van het Oosten ziet er een stuk rooskleuriger uit. Het lijkt erop dat Provinciale Staten het orkest financieel wil blijven steunen. Dat bleek tijdens de commissievergadering vandaag.
Een meerderheid van de partijen is nu voor steun. Maar de partijen zijn wel kritisch. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd bij het Orkest van het Oosten. Het orkest kwam in financiële problemen door wanbeleid. Zo werd bekend dat de voormalig directeur boven de Balkenende-norm verdiende en functioneerde de Raad van Toezicht niet goed. Al met al ging het steeds slechter met het orkest. Zonder subsidie van de provincie wordt het voorbestaan erg onzeker. Aan welke eisen het Orkest van het Oosten moet voldoen om geld te krijgen van de provincie, is niet duidelijk. Dat zal blijken tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

Goed gevoel over de toekomst

Interim-directeur Bart van Meijl van het Orkest van het Oosten heeft een goed gevoel overgehouden aan de vergadering vanmorgen. Hij vindt het goed dat de partijen kritisch zijn. "Als het allemaal doorgaat, zijn we voor de komende jaren uit de problemen. Maar we moeten wel eerst nog een stevige reorganisatie doorvoeren". Die reorganisatie houdt in dat niet alle orkestleden kunnen blijven. Ook gaat het orkest zich richten op de regio waardoor er ook minder grote producties zijn. Daardoor is het de vraag of er vanuit het rijk nog wel subsidie van 3,5 miljoen euro komt, want het rijk heeft als voorwaarde dat er drie grote producties per jaar worden gemaakt. 
Wethouder Jeroen Hatenboer van de gemeente Enschede denkt dat het positief uitpakt voor het orkest. Hij stelt de gemeenteraad van Enschede voor om er ook geld in te steken. Binnenkort wordt gepraat over een garantstelling van 500.000 euro. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.