Provincie moet alles op alles blijven zetten om injectie van afvalwater in Twente te stoppen

De provinciale politiek wil dat de provincie alles op alles blijft zetten om de injectie van afvalwater in Twente te stoppen. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een commissievergadering op het provinciehuis.

Eind vorig jaar ging de provincie op zoek naar juridische middelen om de injecties van het afvalwater stop te zetten, maar die bleken er eigenlijk niet te zijn. Het Rijk heeft de vergunning afgegeven en de provincie heeft daar verder niks over te zeggen.

Zorgen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert al enkele jaren afvalwater in de Twentse bodem, afkomstig van de oliewinning in Drenthe. Inwoners van Twente maken zich grote zorgen na uitspraken van deskundigen die waarschuwen voor milieurisico's en verzakkingen van de bodem.

Inmiddels is in Twente een stuurgroep Stop Afvalwater Twente opgericht. Vertegenwoordigers waren vandaag aanwezig bij de commissievergadering op het provinciehuis. Ze hadden protestborden bij zich om hun ongenoegen te uiten over het vele giftige afvalwater dat in hun leefomgeving de grond in gaat. De stuurgroep wil zoveel mogelijk handtekeningen inzamelen waardoor duidelijk moet worden dat er geen draagvlak is voor de activiteiten van de NAM in Twente.

'Maatschappelijk draagvlak aantonen'

De Overijsselse gedeputeerde Lievers juichte het initiatief toe. Juist omdat juridische acties geen zin lijken te hebben. "We kunnen wel proberen minister Kamp te overtuigen door aan te tonen dat er een groot maatschappelijk draagvlak is tegen deze activiteiten." Volgens Lievers moeten de handtekeningen dan ook niet aan hem, maar aan de minster worden aangeboden. "We kunnen er namens de Overijsselse politiek dan nog wel een ondersteunende brief bijdoen."

De meeste politieke partijen zijn het met die opvatting eens, al willen ze wel dat echt alle mogelijkheden onderzocht worden om de injectie van afvalwater in Overijssel stop te zetten. PvdA-statenlid Anneke Beukers: "We willen dit hier gewoon niet."

Deel dit artikel:

Reageren