nieuws

Dertien zeilmakers met naald en draad aan de slag voor nieuw zeil Kamper Kogge

Het oude zeil was al meerdere keren opgelapt, maar nu kon het echt niet meer. En dus krijgt de Kamper Kogge een nieuw hoofdzeil. Het wordt gemaakt door Zeilmakerij Bataviawerf in Lelystad.Â
Een team van ongeveer dertien ervaren zeilmakers gaan de komende maanden aan de slag met naald en draad. Dat doen ze onder leiding van Willem Bosma.

Het zeil moet bollen

Eerst worden banen op maat gesneden. Daarna worden die met de hand aan elkaar gezet met behulp van een speciale dubbele ronde naald.
"Die naald zorgt ervoor dat het zeil straks in de wind nog meer gaat bollen", aldus Bosma. "Deze techniek werd in de tijd van de kogge ook toegepast."

Bijzondere klus

Voor de zeilmakers is het een bijzondere klus. Ze kennen de materialen en technieken die nodig zijn voor de historische schepen, maar de Kamper Kogge is toch een ander geval.
"De kogge komt uit een periode van voor de Batavia en is dus nog ouder", zegt zeilmaker Cathrien Paulusse. 

Zeil zonder stadswapen

Wel zal de kogge er iets anders uit komen te zien. Omdat de stichting een beperkt budget heeft, zal het Kamper stadswapen mogelijk ontbreken op het nieuwe zeil.
Ook wordt alleen het hoofdzeil vervangen, waardoor er kleurverschil zal zijn met de bonnetten. Deze stroken om het zeil langer te maken, kunnen nog wel even mee. 

Flinke kostenpost

In de afgelopen tijd zijn de kosten voor de replica van het veertiende eeuwse handelsschip flink opgelopen.
Het dek is aangetast door zwammen. Om dat in de toekomst te voorkomen is een winterkleed gekocht, waardoor het schip droog gehouden kan worden. Daarnaast moet de elektrische bedrading vervangen worden. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.