Archeologen in Zwolle beleefden topjaar in 2015 met afgravingen aan Melkmarkt

"Niet eerder in mijn werkzame leven heb ik zo'n mooi jaar meegemaakt", aldus Michael Klomp, archeoloog in Zwolle. Bij opgravingen in de binnenstad zijn door Klomp en collega's diverse spullen uit de 11e en 12e eeuw gevonden. "Hierdoor kunnen we vaststellen dat Zwolle al in die periode een handelsstad was."

Maandenlang stond er hekken om de Melkmarkt in de binnenstad. Inwoners stonden met de neus tegen de hekken gedrukt. "We zijn heel blij de resultaten nu met iedereen te kunnen delen", aldus Klomp. Hij vond onder meer potten aardewerk en kammen en munten.

Tentoonstelling

Klomp en z'n collega's hopen dat er een boek komt met daarin alle vondsten, en mogelijk een tentoonstelling. Geertje Havers werkt bij het depotbeheer waar alle spullen worden schoongemaakt en vastgelegd. Daarna begint pas het grote onderzoek naar alle spullen.

Zwolle stond op z'n kop door de komst van twee nieuwe winkelketens. Op de plek waar de Primark komt, is alles inmiddels afgegraven. Klomp is nu bezig met het gebied waar in de toekomst winkelketen Zara uitbreidt. "Er stonden panden die geen monumentale waarde hadden. Dat is voor ons onderzoek een geluk, want zo hebben we het hele gebied laag voor laag kunnen afgraven."

Meer over dit onderwerp:
Archeologen Zwolle IJsseldelta Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren